Zapiekanka z Kapusty i Mięsa Mielonego




Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanki obiadowe to bardzo smaczne i szybkie dania jednogarnkowe, które sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Są szybkie w przygotowaniu, tanie i dodatkowo bardzo smaczne.

Przepisów na zapiekanki obiadowe jest mnóstwo, można w dowolny sposób łączyć składniki, tworząc bardzo ciekawe kompozycje smakowe. W naszym domu tym razem zagościła zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym. Bardzo smaczna i prosta zapiekanka składająca się z 4 prostych składników,. Takich jak kapusta, mięso mielone, ser żółty oraz jajka. Te wszystkie składniki połączone w jedną całość tworzą bardzo smaczne danie, które musicie skosztować.

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu a smakuje naprawdę świetnie. Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne danie obiadowe, koniecznie musicie jej skosztować. Zapiekankę śmiało możecie przygotować w większej ilości, by mieć obiad na dwa dniu. Zapiekankę można bardzo szybko i łatwo odgrzać, mając pewność, że będzie równie smaczna i świeża.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z KAPUSTY I MIĘSA MIELONEGO




Składniki

  • 500 g kapusty
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g żółtego sera
  • 500 ml bulionu
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę drobno posiekać i przełożyć do garnka. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Po upływie czasu kapustę odcedzić.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, zaszklić na patelni na odrobinie masła. Następnie do cebuli dodać mięso, całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • Gotowe mięso mielone wymieszać z kapustą i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Jajka wymieszać ze startym na tarce żółtym serem i wylać na wierzch zapiekanki.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, grzanie góra dół.




Zapiekanka z Kapusty i Mięsa Mielonego
Zapiekanka z Kapusty i Mięsa Mielonego
Zapiekanka z Kapusty i Mięsa Mielonego
Zapiekanka z Kapusty i Mięsa Mielonego