default-logo

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

niedziela, 1 grudnia 2013

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

Bardzo sycąca i pełna smaków zapiekanka na zimne i długie wieczory.

Zapraszam serdecznie, robi się ją szybko i szybko znika rozgrzewając brzuchy.

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

               Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula czerwona
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy  Gaucho Steak Royal Brand *

    Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

  • 3 duże pomidory
  • mały bakłażan
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia żółta 
  • 1 cukinia zielona
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej do mięsa
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa do wysmarowania naczynia

             Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 400 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

Obie cukinie pokroiłam wraz ze skórką na plastry.

Bakłażana równiez pokroiłam na plastry, posoliłam i na sicie odstawiłam na 15 minut aby puścił gorzkie soki a potem przepłukałam wodą i osączyłam.

Ziemniaki pokroiłam w plastry.

Paprykę kroiłam w paski.

Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, tak jak i czerwoną cebulę i papryczkę chilli.

Zaczynamy smażenie.

Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim cebulę i posiekaną papryczkę chilli a potem mięso mielone dodając również przyprawę Gaucho Steak, sól czosnkową oraz estragon.

Mięso smażyłam aż się ładnie zrumieniło, wówczas dodałam pomidory i smażyłam aż sos zgęstniał a cały sok z pomidorów odparował.

Teraz robimy beszamel.

Na patelni rozgrzałam masło i zasmażyłam na nim mąkę a gdy ładnie się podrumieniła zalałam mąkę mlekiem ciągle mieszając aż sos zgęstniał.

Doprawiłam do smaku gałką oraz cynamonem a także solą i pieprzem.

Teraz układamy zapiekankę.

Naczynie do zapiekania posmarowałam oliwą z oliwek i na dnie ułożyłam plastry ziemniaków. 

Na nich kilka łyżek mięsa, plastry cukinii żółtej, beszamel, paski papryki, beszamel, bakłażan, mięso, cukinię zieloną, ponownie mięso i na wierzchu resztę beszamelu.

Zapiekałam potrawę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

Zapiekanka z cukinii, bakłażana i ziemniaków

Smacznego.

Przepis własny.

 * Przyprawa Gaucho Steak Royal Brand – mieszanka przypraw: pieprz, sól, czosnek, cebula, ziele angielskie, cukier trzcinowy, papryka czerwona-zielona, tymianek, kolendra, gorczyca, olej jadalny, chilli.

About the Author

Leave a Reply

*