Zapiekanka z cukinią i szynką


Zapiekanka obiadowa z cukinią i szynką

Jak zapewne zdążyliście zauważyć, jestem wielką fanką zapiekanek obiadowych. Głównym powodem jest ich cudowny smak, ale także szybkość i prostota wykonania. Kolejną zaletą zapiekanki jest fakt, że można ją w łatwy sposób odgrzać, dzięki czemu możemy przygotować większą porcję, by mieć obiad na dwa dni.

Zapiekanka obiadowa z cukinią i szynką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują naprawdę świetnie. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy ziemniaków, szynki, cukinii, pora, sera żółtego oraz jajek. Zapiekanka z cukinią i porem jest naprawdę bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.

Zapiekanka z szynką i cukinią to idealny pomysł na obiad, czy kolację. Z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CUKINIĄ I SZYNKĄ




Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 250 g szynki (w plastrach)
  • 200 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • por
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie.  Następnie kroimy w plasterki i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. 
  • Na ziemniakach układamy plastry szynki. 
  • Na szynce układamy pokrojonego w krążki pora.
  • Kolejno układamy pokrojoną w plastry cukinię. 
  • Ser żółty ścieramy na tace, mieszamy z jajkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i rozprowadzamy na zapiekance. 
  • Wierzch zapiekanki dekorujemy porem. 
  • Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut. 




Zapiekanka z szynką i cukinią
Zapiekanka obiadowa z szynką i cukinią
Zapiekanka obiadowa