Zapiekanka z chlebem tostowym


Zapiekanka z chleba tostowego to kolejny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ta smakuje naprawdę rewelacyjnie, dlatego gorąco zachęcam Was do zapoznania się z przepisem.

Do przygotowania zapiekanki z chleba tostowego potrzebujemy oczywiście chleba tostowego, mięsa mielonego, ja wybrałam drobiowe, możecie również użyć wieprzowiny. Dodatki warzywne to papryka, kukurydza, cebula oraz czosnek. Wszystkie te składniki wymieszane ze sobą z dodatkiem ketchupu, wyłożone na kawałki chleba tostowego i zapieczone z serem smakują wyśmienicie.

Zapiekanka z chleba tostowego jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Można przygotować większą porcję, ponieważ jest łatwa do odgrzania, dzięki czemu możemy mieć obiad na dwa dni.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną zapiekankę z chlebem tostowym. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ NA CHLEBIE TOSTOWYM




Składniki

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • pieprz
  • kilka kromek chleba tostowego
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wykładamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwilę dusimy.
  • Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na złocisty kolor.
  • Kolejno na patelnię wykładamy posiekaną paprykę, mieszamy.
  • Na patelnie wykładami mięso mielone oraz przyprawy: do kurczaka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość dusimy, aż mięso będzie rumiane.
  • Następnie dodajemy 4 łyżki ketchupu, ja użyłam domowego ketchupu z cukinii, na który przepis znajdziecie tutaj: KETCHUP Z CUKINII. Możecie również użyć zwykłego ketchupu.
  • Po ketchupie na patelnię wykładamy kukurydze, całość dusimy kilka minut.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonym w kosteczkę chlebem tostowym.
  • Na chleb wykładamy uduszone mięso z warzywami.
  • Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  • Gotową zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.




przepis na zapiekankę z chlebem tostowym
zapiekanka z chlebem tostowym
zapiekanka z chlebem tostowym - przepis