Zapiekanka Swojska




Zapiekanka swojska

Zapiekanka swojska z mięsem mielonym to danie, które idealnie sprawdzi się jako smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo lubię przygotowywać w swoim domu różnego rodzaju zapiekanki obiadowe, ze względu na to, że są one bardzo łatwe do odgrzania. Zazwyczaj przygotowuję większą porcję, by mieć obiad na dwa dni.

Zapiekanka swojska składa się z ryżu, mięsa mielonego, papryki, ogórka kiszonego, oraz żółtego sera. Wszystkie te składniki w połączeniu ze sobą dają nam bardzo smaczną zapiekankę, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Przepis na zapiekankę swojską jest bardzo prosty, a sama zapiekanka dość szybka w przygotowaniu. Można ją także przyszykować dzień wcześniej a kolejnego dnia tylko zapiec w piekarniku.

Zapraszam serdecznie na pyszną zapiekankę swojską, która będzie idealnym pomysłem na domowy obiad.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ SWOJSKĄ




Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 200 g żółtego sera
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka

Wykonanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie dusimy ją na odrobinie masła, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kolejno dodajemy mięso oraz przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką. Całość dusimy 15 minut i dodajemy ketchup.
  • Ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Naczynie żaroodporne nacieramy tłuszczem, a następnie wykładamy ryż, na nim mięso, następnie ogórki, paprykę a na końcu ser.
  • Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 – 30 minut.




Zapiekanka Swojska