Zapiekanka obiadowa z boczkiem

Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju zapiekanki obiadowe. Są bardzo smaczne, łatwe do odgrzania a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzebujemy bardzo dużo czasu. Tym razem zagościła u nas zapiekanka obiadowa z boczkiem, pyszne danie jednogarnkowe, które z pewnością zachwyci podniebienie każdego z Was.


Ta pyszna zapiekanka z boczkiem składa się z bardzo prostych składników, takich jak ziemniaki, boczek, jajka, ser żółty, śmietana oraz cebula. Wszystkie te składniki świetnie podbijają smak ziemniaków, idealnie do nich pasując.

Zapiekanka przygotowana jest w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapieczona w piekarniku. Wszystko sobą fajnie przeszło, a cała zapiekanka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Bardzo fajnie smakuje sama, ale można ją również serwować z ketchupem.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z BOCZKIEM

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 150 g boczku
  • 2 małe cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 150 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5- 1 cm i podgotowujemy w osolonej wodzie. Ja gotowałam około 8 minut.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pokrojony w kosteczkę boczek dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy do momentu, aż tłuszcz z boczku się wytopi.
  • Do naczynia żaropdpornego wykładamy warstwę podgotowanych ziemniaków.
  • Na ziemniaki wykładamy starty na tarce ser żółty.
  • Śmietanę mieszamy z 3 jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wylewamy na ser żółty.
  • Na wierzch wykładamy podsmażoną z boczkiem cebulę.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.




Zapiekanka obiadowa z boczkiem przepis
przepis na zapiekankę obiadową z boczkiem