default-logo

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Na początku zachęcam Was do korzystania z przepisów na Wigilię [ klik ] oraz Boże Narodzenie [ klik ] – wszystko zgromadzone w jednym miejscu.

Teraz pyszna i pożywna zapiekanka dla głodomorów, zachęcam do zrobienia.

Zapiekanka według pomysłu Pascala Brodnickiego, trochę dodałam, trochę odjęłam i jest pyszna.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem


Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

                   Składniki: ( 5-6 porcji )

  • 200 g makaronu świderki razowe i zwykłe
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 puszka pomidorów – 400 g
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • garść posiekanej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 10 pieczarek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej – 40 g
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 60 g sera podpuszczkowego twardego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • biały mielony pieprz

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem


Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al’dente.

Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Do cebuli dodałam pokrojony w kostkę bakłażan i dalej podsmażałam.

Teraz na patelnię dodałam pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary.

Całość chwilę smażyłam.

Dodałam teraz pokrojoną w paski dynię, dalej podsmażałam.

Teraz dodałam pokrojone w plastry pieczarki, dalej smażyłam.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Szynkę szwarcwaldzką pokroiłam w paski i wysmażyłam na suchej patelni.

Na patelni po smażeniu szynki podsmażyłam także mięso mielone dodając do niego połowę ziół prowansalskich.

Podsmażone mięso doprawiłam solą i pieprzem białym.

Teraz połączyłam usmażone mięso z podsmażonym bakłażanem.

Na patelni wylądowały teraz pomidory z puszki. 

Dusiłam teraz wszystko około 2 minut, doprawiając wszystko resztą ziół prowansalskich oraz solą i białym pieprzem.

Patelnię zdjęłam z ognia i dodałam posiekaną bazylię wraz z łodyżkami.

Mozzarellę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z warzywami i makaronem.

Wszystko przełożyłam do naczynia żaroodpornego a na wierzchu ułożyłam podsmażoną szynkę i posypałam grubo startym serem typu Bursztyn lub Parmezan.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem


Zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C góra/dól i piekłam20-25 minut.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem


Po upieczeniu zapiekankę posypałam jeszcze posiekaną bazylią. 

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Smacznego.

Pomysł Pascal Brodnicki.

About the Author

Leave a Reply

*