Zapiekanka gyros z ryżem


Zapiekanko obiadowa

Bardzo lubię przygotowywać domowe zapiekanki obiadowe. Goszczą one w naszym domu bardzo często, ponieważ zależy mi na tym, by urozmaicać obiady, ponieważ z pewnością sami wiecie, że zbyt często przygotowywane dania po prostu nam się przejadają. Na pewno wiele z Was widziało na blogu wiele przepisów na zapiekanki jak na przykład: zapiekanka z tłuczonych ziemniaków, zapiekanka tostowa z pieczarkami czy zapiekanka rodzinna. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z dodatkiem kolorowych składników, kurczaka i ryżu, a jest to zapiekanka gyros z ryżem.

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka gyros z ryżem to kolejny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak w połączeniu z ryżem i pozostałymi składnikami smakuje naprawdę świetnie. Poprzez zapiekanie całej zapiekanki w piekarniku wszystkie składniki stają się delikatne i soczyste. Zapiekanka gyros z ryżem jest bardzo wyrazista w smaku a na dodatek bardzo smaczna i sycąca.

Przepis na zapiekankę gyros z ryżem jest naprawdę bardzo prosty. Opisałam Wam cały proces przygotowania tej zapiekanki w kilku prostych krokach. Dodatkowo przygotowałam dla Was także filmik, na którym możecie dokładnie zobaczyć każdy etap jej przygotowania.


Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych zapiekanek, na pyszną zapiekankę gyros z ryżem. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo jest bardzo łatwa do odgrzania, dzięki czemu może posłużyć jako obiad na dwa dni.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ GYROS Z RYŻEM

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 6 małych ogórków konserwowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku




Wykonanie

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok. 
  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy dwiema łyżeczkami przyprawy do gyrosa, łyżeczką czosnku granulowanego oraz łyżeczką papryki słodkiej, Następnie mięso wykładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Ja użyłam patelni beztłuszczowej, więc nie używałam do smażenia żadnego oleju. W przypadku zwykłej patelni, należy ją delikatnie natłuścić. 
  • Paprykę czerwoną oraz żółtą kroimy w kosteczkę. 
  • Ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę. Ja użyłam 6 ogórków, ponieważ były bardzo małe. Jeśli posiadacie nieco większe ogórki, można ich użyć w ilości 4-5 sztuk. 
  • Czerwoną cebule kroimy w kosteczkę. 
  • Ketchup mieszamy z śmietaną, tworząc sos. W moim przypadku był to ketchup pikantny. Wedle smaku możecie użyć także łagodnego. 
  • Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Całą zapiekankę będziemy zapiekać w naczyniu żaroodpornym. Na jego spodzie układamy ugotowany wcześniej ryż. Po wyłożeniu delikatnie go uklepujemy przy pomocy łyżki. 
  • Na ryżu rozsmarowujemy 1/2 przygotowanego sosu na bazie ketchupu i śmietany. Następnie całość posypujemy połową startego na tarce sera żółtego. 
  • Na ser wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę żółtą, czerwoną, odciśniętą z zalewy kukurydzę, oraz cebulę. Całość polewamy pozostałym sosem. 
  • Na sosie układamy podsmażone mięso, a na nie pozostały ser żółty. 
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 
  • Gotową zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 




Zapiekanka gyros z ryżem przepis
przepis na zapiekankę gyros z ryżem
przepis na zapiekankę gyros
zapiekanka obiadowy gyros