Zapiekanka a’la gołąbki
Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka.
Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd.
Prosta w wykonaniu i znikająca szybko z talerzy.
Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my.
Zapiekanka a’la gołąbki.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 1/2 główki średniej główki białej kapusty
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól morska
- pieprz czarny do smaku
Mięso:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 1 jajo
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- dymka ze szczypiorem
- sól morska
- pieprz czarny do smaku
Sos:
- 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka soli ziołowej
Kapustę pokroiłam w kostkę i smażyłam ją na mieszance oleju i masła, doprawiając estragonem, cząbrem, kminkiem oraz solą i pieprzem.
Smażyłam kapustę około 8 minut.
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam go wodą, lekko osoliłam i gotowałam 15 minut.
Ryż przestudziłam.
Do przestudzonego ryżu dodałam mięso, posiekane zioła, posiekana dymkę oraz jajo.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam.
Na dno foremki wyłożyłam połowę kapusty, potem masę mięsną i na koniec drugą połowę kapusty.
Passatę wymieszałam z mlekiem i solą ziołową.
Posmarowałam całość sosem i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 30 – 40 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Królowa |