default-logo

Zapiekanka a’la gołąbki

Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka.

Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd.

Prosta w wykonaniu  i znikająca szybko z talerzy.

Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my.

Zapiekanka a’la gołąbki.

Zapiekanka a'la gołąbki


Zapiekanka a'la gołąbki



               Składniki: forma 24 x 24 cm

  • 1/2 główki średniej główki białej kapusty
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku

              Mięso:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dymka ze szczypiorem
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku

                Sos:

  • 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli ziołowej

Zapiekanka a'la gołąbki

Kapustę pokroiłam w kostkę i smażyłam ją na mieszance oleju i masła, doprawiając estragonem, cząbrem, kminkiem oraz solą i pieprzem.

Smażyłam kapustę około 8 minut.

Ryż przepłukałam na sicie i zalałam go wodą, lekko osoliłam i gotowałam 15 minut.

Ryż przestudziłam.

Do przestudzonego ryżu dodałam mięso, posiekane zioła, posiekana dymkę oraz jajo.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam.

Na dno foremki wyłożyłam połowę kapusty, potem masę mięsną i na koniec drugą połowę kapusty.

Passatę wymieszałam z mlekiem i solą ziołową.

Posmarowałam całość sosem i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 30 – 40 minut.

Zapiekanka a'la gołąbki

Smacznego.

Przepis autorski.

                               „Podróże małe i duże”

Zapiekanka a'la gołąbki
Królowa
About the Author

Leave a Reply

*