Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą

Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą to ciekawa propozycja na naleśniki inaczej. Tradycyjnie serwuje się je w wersji na słodko, z dżemem czy czekoladą. W ostatnim czasie bardzo polubiłam naleśniki na słono, z różnymi ciekawymi farszami. Na blogu znajdziecie wiele smacznych przepisów na naleśniki jak na przykład:

  • Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
  • Naleśniki ruskie
  • Naleśniki z porem i pieczarkami
  • Naleśniki z młodą kapustą


Tym razem przygotowałam zapiekane naleśniki z kiełbasą i młodą kapustą. Bardzo fajne i warte przygotowania danie, które z pewnością zachwyci każdego swoją oryginalnością i swoim smakiem. Młoda kapusta idealnie łączy się z kiełbasą i ciastem naleśnikowym. Dodatek żółtego sera i ketchupu jeszcze bardziej podkreśla smak całego dania.

Naleśniki zapiekane z młodą kapustą i kiełbasą to idealny pomysł na rodzinny obiad, ciepłą kolację, a nawet przekąskę na rodzinne spotkania. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

ZAPIEKANE NALESNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ


Liczba porcji: 5 | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

CIASTO NA NALEŚNIKI 

Przepis na idealne ciasto na naleśniki znajdziecie tutaj: CIASTO NA NALEŚNIKI

FARSZ

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • 100 g żółtego sera
  • ketchup
  • szczypiorek


Wykonanie

  • Przygotowujemy ciasto i smażymy tradycyjne naleśniki. 
  • Młodą kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut. 
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. 
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli i również podsmażamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię. 
  • Ugotowaną kapustę przekładamy na patelnię i dusimy przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
  • Na każdego naleśnika wykładamy łyżeczkę ketchupu i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie wykładamy porcję farszu, składamy dwa przeciwne boki naleśnika do środka i zwijamy w rulonik. W taki sposób postępujemy z wszystkimi naleśnikami. 
  • Zwinięte naleśniki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy ketchupem i posypujemy startym na tarce serem żółtym. 
  • Naczynie z naleśnikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorekiem. 




Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą
Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą
Zapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą