Zapiekane kotlety mielone z porem

Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety mielone pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni jak to zazwyczaj bywa. Pieczone kotlety mielone można uznać za o wiele lżejszą oraz smaczniejszą alternatywę dla tego typowego dla polskiej kuchni dania.


Dodatek pora sprawia że zwykłe kotlety mielone stają się bardziej aromatyczne w smaku, są soczyste i miękkie. Jeśli lubicie kotlety mielone, a znudziły Wam się już te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie. Z podanych składników wychodzi ok. 8 średniej wielkości kotlecików.

ZAPIEKANE KOTLETY MIELONE Z POREM – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Pora umyć i pokroić w półkrążki
  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać.
  • Do mięsa wrzucić pokrojonego pora i ponownie całość wymieszać do połączenia.
  • Następnie z masy formować średniej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając.
  • Przygotowane kotlety przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 35 minut.
  • Gotowe kotlety podawać z ulubionymi dodatkami.




kotlety mielone z porem




kotlety z porem z piekarnika


Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować zapiekane kotlety mielone z porem.