default-logo

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym | Słodkie okruszki

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym | Słodkie okruszki

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym

Dziś propozycja, która sprawdzi się na obiad lub przyjęcie. Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym. Poste i pyszne, choć nie brakuje tu kalorii 😉 Ale od czasu do czasu przecież można zaszaleć 😉 Pyszne nadzienie i prosty przepis na naleśniki. W tym przypadku wykorzystuję przepis na naleśniki bez jajek. Ciasto wychodzi stosunkowo cienkie. To danie można też przygotować w formie krokietów.

Do farszu użyłam pysznych wyrobów Martika. Jakość i smak. Przyznam Wam szczerze, że kiełbasa, schab czy polędwiczki Martika znikają u nas tak szybko, że w większości robię z nimi tzw. deski śniadaniowe. Plasterki ulubionych wędlin, warzywa, ser i… każdy może skomponować kanapkę z tym czym lubi 😉 Czy Wy też robicie takie śniadaniowe deski?

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym | Słodkie okruszki

Co wyróżnia wyroby Martika?

TRADYCYJNE WYROBY

Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy wędlin jak Szynka wiejska wiązana radomyska. Niezmienna od lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wytwarzania wędlin pozwala na uzyskanie wyjątkowych w smaku specjałów, którymi dzieli się od 1998 roku. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą.

JAKOŚĆ I SMAK – najważniejsze informacje

  • Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców.
  • Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg)
  • Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru.
  • Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki.
  •  W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość.

SKLEP ONLINE

Od lipca 2020 roku produkty można kupić już online:

https://martika.pl/sklep/

www.facebook.com/pg/martikawyrobytradycyjne/

Szczerze polecam zakupu w sklepie Martika – szybka bezproblemowa realizacja. Na dodatkową uwagę zasługuje sama realizacja wysyłki. Firma stosuje opakowania izotermiczne, które dają gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym | Słodkie okruszki

A teraz czas na pyszny przepis na wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym.

Uwaga! Przepis na małą porcję. Składniki można zwiększyć w zależności od potrzeb.

Składniki:

Na naleśniki bez jajek (na 4 sztuki):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • mała szczypta soli

Na farsz:

  • około 60-70 g sera
  • kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 8-9 cm)
  • 1-2 grubsze plastry schabu Martika
  • około 75 g żółtego sera
  • 2-3 większe pieczarki
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • pieprz i sól do smaku

*ilości należy potraktować orientacyjnie

Dodatkowo:

  • niewielka ilość majonezu
  • małe pomidorki do podania
  • nieduża ilość startego sera
  • listki bazylii
  • masło do podsmażenia naleśników

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Całość dokładnie i energicznie mieszamy ręczną trzepaczką, tak by nie powstały grudki.

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym | Słodkie okruszki

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu.

Do miseczki ścieramy żółty ser (na grubych oczkach), dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i pokrojoną kiełbasę ze schabem. Dla wzbogacenia smaku warto dodać pieczarki (obieramy je, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni doprawiając pod koniec pieprzem i niewielką ilością soli). Wszystkie składniki na farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem. Rada: Farsz można też przygotować bez pieczarek, ale fajnie wzbogacają smak.

Każdego naleśnika smarujemy cieniutko niewielką ilością majonezu (farsz lepiej się trzyma, a naleśnik łatwiej złożyć), na środek nakładamy farsz i składamy nasze naleśniki. Naleśniki podsmażamy przez chwilę na maśle pod przykryciem (wierz naleśników można posypać niewielką ilością sera).

Podajemy z małymi pomidorkami i listami świeżej bazylii.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*