default-logo

Wieprzowina po chińsku z mango

Wieprzowina po chińsku z mango Wieprzowina po chińsku to bez wątpienia jedno z Waszych ulubionych dań na Kwestii Smaku. Dzisiaj proponuję je Wam w nieco innej odsłonie, a mianowicie z dodatkiem słodkiego mango, świetnie zrównoważonego czerwoną cebulą. Mam nadzieję, że ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowana polędwiczka wieprzowa należy do moich ulubionych. Danie sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub np. wspólny obiad z przyjaciółmi. Jeśli nie macie woka, użyjcie dużej i głębokiej patelni. Jednak miejcie na uwadze fakt, że smażenie w woku to naprawdę sama przyjemność i duża wygoda, także warto rozważyć jego zakup 😉 0

267 4.76

Wieprzowina po chińsku z mango

Z papryką i czerwoną cebulą

  • Hity Kwestii Smaku
  • Polędwiczki
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnia chińska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Papryka
  • Mango
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
imbir

Składniki

2 porcje
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Sos
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Przygotowanie

  • Odciąć białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Nastawić ryż na gotowanie. Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  • W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
  • Dodać drugą łyżkę oleju do woka i włożyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  • Włożyć z powrotem warzywa z mango i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż, posypać szczypiorkiem i podawać.

Propozycja podania

100 g ryżu / szczypiorek

  • Wieprzowina po chińsku z mango Wieprzowina po chińsku z mango
About the Author

Leave a Reply

*