Pysznej wątróbki w naszej kuchni nigdy dość, dziś przyrządziłam ją z agrestem.
Smakuje wybornie a kwaskowy agrest idealnie się tutaj sprawdza.
Można używać agrestu świeżego w sezonie lub mrożonego poza sezonem.
Ja miałam mrożony i przed użyciem najpierw go rozmroziłam.
Agrestowa wątróbka z pieczarkami.
Składniki:
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 2 cebule
- 50 g agrestu
- 6 dużych pieczarek
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- garść kiełków ulubionych
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- szczypta cukru trzcinowego
- bagietka do podania
Przygotowanie dania:
- Wątróbkę umyłam, usunęłam błonki i pokroiłam w plastry po skosie.
- Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzałam smalec gęsi i podsmażyłam mięso z obu stron na złoty kolor.
- Zdjęłam wątróbkę z patelni a włożyłam cebulę, podsmażałam kilka minut.
- Zdjęłam z patelni a podsmażyłam teraz pieczarki.
- Na patelnie z powrotem włożyłam mięso i cebulę, dodałam agrest i pod przykryciem dusiłam mięso około 10 minut.
- Na koniec doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i cukrem.
- Smażyłam jeszcze minutę.
- Podałam posypane kiełkami – u mnie mieszanka pikantna, z kromka bagietki pełnoziarnistej.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Dzięcioł duży |