default-logo

Wątróbka z agrestem i pieczarkami

niedziela, 29 września 2019

Wątróbka z agrestem i pieczarkami

Pysznej wątróbki w naszej kuchni nigdy dość, dziś przyrządziłam ją z agrestem.

Smakuje wybornie a kwaskowy agrest idealnie się tutaj sprawdza.

Można używać agrestu świeżego w sezonie lub mrożonego poza sezonem.

Ja miałam mrożony i przed użyciem najpierw go rozmroziłam.

Agrestowa wątróbka z pieczarkami.

Wątróbka z agrestem i pieczarkami


Wątróbka z agrestem i pieczarkami



Składniki:

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 50 g agrestu
  • 6 dużych pieczarek
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • garść kiełków ulubionych
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • szczypta cukru trzcinowego
  • bagietka do podania


Wątróbka z agrestem i pieczarkami


Wątróbka z agrestem i pieczarkami

Przygotowanie dania:

  • Wątróbkę umyłam, usunęłam błonki i pokroiłam w plastry po skosie.
  • Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plastry.
  • Na patelni rozgrzałam smalec gęsi i podsmażyłam mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Zdjęłam wątróbkę z patelni a włożyłam cebulę, podsmażałam kilka minut.
  • Zdjęłam z patelni a podsmażyłam teraz pieczarki.
  • Na patelnie z powrotem włożyłam mięso i cebulę, dodałam agrest i pod przykryciem dusiłam mięso około 10 minut.
  • Na koniec doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i cukrem.
  • Smażyłam jeszcze minutę.
  • Podałam posypane kiełkami – u mnie mieszanka pikantna, z kromka bagietki pełnoziarnistej.


Wątróbka z agrestem i pieczarkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Wątróbka z agrestem i pieczarkami
Dzięcioł duży
About the Author

Leave a Reply

*