default-logo

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną

Zaraz po wątróbce z jabłkiem ta z gruszką i żurawiną jest moją ulubioną.

Wiem że nie wszyscy lubią wątróbkę ale zapewniam Was że tak podana zasmakuje każdemu.

Wątróbka jest tu smakowita i kremowa a owoce nadają jej dodatkowego smaczku, polecam.

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną. 

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną


Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną



                     Składniki: ( 6 – 8 porcji )

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 1 duża gruszka
  • 2 – 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 1/2 kg brukselki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 l mleka do moczenia wątróbki

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną


Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną

Wątróbkę oczyściłam z błonek i dzień wcześniej na noc namoczyłam ją w mleku aby była krucha i kremowa.

Rano osączyłam z mleka i osuszyłam, pokroiłam na plastry.

Gruszkę obrałam i pokroiłam w plasterki.

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam kilka minut gruszkę.

Potem dodałam żurawinę i posypałam cukrem, podsmażyłam na „chrupiąco”.

Cebulę na drugiej patelni podsmażyłam na maśle klarowanym aż zmiękła, połączyłam z gruszką. 

Na patelni rozgrzałam resztę smalcu z kaczki i smażyłam do zrumienienia plastry wątróbki z obu stron.

Już na patelni posoliłam i posypałam pieprzem. 

Nie robimy tego wcześniej a właśnie dopiero na patelni bo wątróbka będzie twarda.

Brukselkę ugotowałam w osolonej ze szczyptą cukru wodzie.

Podałam wątróbkę z gruszką i żurawiną oraz duszona cebulką. 

Tutaj podałam z brukselką ale dla Was pełna dowolność.

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Wątróbka wieprzowa z gruszką i żurawiną
Tężnie Inowrocław
About the Author

Leave a Reply

*