Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną
Nie lubicie wątróbki? teraz polubicie na pewno.
Wątróbka w tym daniu jest delikatna i soczysta i smakuje wybornie.
Żeby jednak spróbować trzeba skosztować więc gotujemy.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 600 g wątróbki wieprzowej
- 1 duża cebula biała
- 1 małe kwaskowe jabłko
- mleko do moczenia wątróbki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 ml śmietanki 36 %
- gałązka rozmarynu
- mąka do panierowania wątróbki
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 ml bulionu warzywnego
Zaczęłam od kaszy czyli wsypałam ją do miski, wbiłam jajo i wymieszałam tak aby każde ziarenko pokryte było jajkiem.
Pozostawiałam do wyschnięcia.
Potem na patelni rozgrzałam olej i smażyłam kaszę aż zaczęła „pachnieć”.
Wtedy zalałam kaszę bulionem – uwaga pryska – i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Przyrządzenie wątróbki zaczęłam dzień wcześniej : umyłam ją i obrałam z błon i zalałam mlekiem.
Mleko jeszcze raz wymieniłam a dzięki takiemu moczeniu wątróbka jest pachnąca i jędrna.
Na drugi dzień:
Pokroiłam cebule w pół plasterki a jabłko pokroiłam w kosteczkę.
Wątróbkę osączyłam z mleka i osuszyłam a potem obtoczyłam w mące.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim kawałki wątróbki po 3 minuty z każdej strony soląc wątróbkę już na patelni.
Zdjęłam wątróbkę z patelni a podsmażyłam teraz cebulę i jabłko.
Potem na patelnię ponownie włożyłam wątróbkę i wtedy dodałam śmietankę, rozmaryn, sos sojowy oraz pieprz i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.
Wątróbkę podałam z kaszą i surówką.
Smacznego.
Przepis własny.