default-logo

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną

Nie lubicie wątróbki? teraz polubicie na pewno.

Wątróbka w tym daniu jest delikatna i soczysta i smakuje wybornie.

Żeby jednak spróbować trzeba skosztować więc gotujemy. 

Zapraszam serdecznie.

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną


             Składniki:

  • 600 g wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula biała
  • 1 małe kwaskowe jabłko
  • mleko do moczenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • gałązka rozmarynu
  • mąka do panierowania wątróbki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu warzywnego

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną

Zaczęłam od kaszy czyli wsypałam ją do miski, wbiłam jajo i wymieszałam tak aby każde ziarenko pokryte było jajkiem. 

Pozostawiałam do wyschnięcia.

Potem na patelni rozgrzałam olej i smażyłam kaszę aż zaczęła „pachnieć”.

Wtedy zalałam kaszę bulionem – uwaga pryska – i gotowałam pod przykryciem 15 minut.

Przyrządzenie wątróbki zaczęłam dzień wcześniej : umyłam ją i obrałam z błon i zalałam mlekiem.

Mleko jeszcze raz wymieniłam a dzięki takiemu moczeniu wątróbka jest pachnąca i jędrna.

Na drugi dzień:

Pokroiłam cebule w pół plasterki a jabłko pokroiłam w kosteczkę.

Wątróbkę osączyłam z mleka i osuszyłam a potem obtoczyłam w mące.

Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim kawałki wątróbki po 3 minuty z każdej strony soląc wątróbkę już na patelni.

Zdjęłam wątróbkę z patelni a podsmażyłam teraz cebulę i jabłko.

Potem na patelnię ponownie włożyłam wątróbkę i wtedy dodałam śmietankę, rozmaryn, sos sojowy oraz pieprz i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.

Wątróbkę podałam z kaszą i surówką.

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*