Dziś danie petarda, smakowita, delikatna, kremowa wątróbka w mandarynkach.
Nie miałam jeszcze przyjemności próbować kaczej wątróbki a ona jest przepyszna i przygotowuje się ją błyskawicznie.
Wątróbka z limonchello.
Składniki:
- 500 g wątróbki kaczej
- 300 ml mleka do moczenia
- 50 ml likieru limonchello
- 1 mandarynka
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie dania:
- Wątróbkę włożyłam do miski, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 2 godziny.
- Potem wyjęłam, osuszyłam i obtoczyłam w mące.
- Obrałam mandarynkę i podzieliłam na cząstki.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam wątróbkę z obu stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
- Na patelnię włożyłam cebulę, podsmażyłam, włożyłam cząstki mandarynki, także podsmażoną wątróbkę, smażyłam minutę i wlałam likier limonchello.
- Dusiłam pod przykryciem 5 minut.
- Dopiero teraz oprószyłam solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Pierwsza wiosenna pełnia księżyca – „Różowy Księżyc” kwiecień 2020 |