default-logo

Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello

poniedziałek, 21 grudnia 2020

Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello

Dziś danie petarda, smakowita, delikatna, kremowa wątróbka w mandarynkach.

Nie miałam jeszcze przyjemności próbować kaczej wątróbki a ona jest przepyszna i przygotowuje się ją błyskawicznie.

Wątróbka z limonchello.

Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello


Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello

Składniki:

  • 500 g wątróbki kaczej
  • 300 ml mleka do moczenia
  • 50 ml likieru limonchello
  • 1 mandarynka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny


Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello

Przygotowanie dania:

  • Wątróbkę włożyłam do miski, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 2 godziny.
  • Potem wyjęłam, osuszyłam i obtoczyłam w mące.
  • Obrałam mandarynkę i podzieliłam na cząstki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam wątróbkę z obu stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
  • Na patelnię włożyłam cebulę, podsmażyłam, włożyłam cząstki mandarynki, także podsmażoną wątróbkę, smażyłam minutę i wlałam likier limonchello.
  • Dusiłam pod przykryciem 5 minut.
  • Dopiero teraz oprószyłam solą i pieprzem.


Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Wątróbka kacza w mandarynkach z limonchello
Pierwsza wiosenna pełnia księżyca – „Różowy Księżyc” kwiecień 2020
About the Author

Leave a Reply

*