Wątróbka Drobiowa z Cebulą




Wątróbka drobiowa

Wątróbka zaliczana jest do grupy podrobów, które nie każdy lubi. Wiele osób ich nie jada, bardzo często nie znając nawet ich smaku. Niestety jest to duży błąd, ponieważ dobrze przygotowane podroby mogą być naprawdę smaczne. Dodatkowo są one bardzo zdrowe i bogate w wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Jeśli chodzi o podroby, to właśnie wątróbka gości w naszym domu najczęściej. Na blogu znajdziecie także przepis na gulasz z żołądków, który moja rodzina również uwielbia. Wracając do wątróbki, zazwyczaj serwuję ją z dużą ilością cebulki, podając z dodatkiem świeżego pieczywa. Taka forma smakuje nam najlepiej.

Wątróbka z kurczaka, bo taką najczęściej wybieram, jest bardzo delikatna w smaku, a z dodatkiem przypraw i cebulki, smakuje naprawdę świetnie. Cebulkę pokrojoną w piórka smażę na oliwie, a samą wątróbkę na maśle. Następnie całość łączę i doprawiam do smaku. Wątróbkę trzeba jednak wcześniej wymoczyć w mleku.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną wątróbkę drobiową z cebulką. Pyszna i smaczna przekąska, której każdy z Was powinien skosztować.

PRZEPIS NA WĄTRÓBKĘ Z CEBULKĄ




Składniki

  • 800 g wątróbki drobiowej z kurczaka
  • mleko 
  • 3 duże cebule 
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Wykonanie

  • Wątróbkę  zalać mlekiem, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Cebule pokroić w piórka. Usmażyć na oliwie. Doprawić solą.
  • Masło rozpuścić na patelni. Wątróbkę odcedzić z mleka, delikatnie osuszyć. Umieścić na patelni. Smażyć z obu stron. 
  • Podsmażoną wątróbkę przełożyć  na patelnię z zarumienioną cebulką. Doprawić do smaku.




Wątróbka Drobiowa z Cebulą
Wątróbka Drobiowa z Cebulą
Wątróbka Drobiowa z Cebulą