default-logo

Wątróbka cielęca w pomarańczach

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Wątróbka cielęca w pomarańczach

Delikatne mięso, kwaskowaty smak, to połączenie idealne.

Wątróbka cielęca jest bardzo delikatna, nawet mdła, bym rzekła i dlatego dodatek owoców sprawia że jest wyrazista i pyszna, polecam.

Wątróbka cielęca w pomarańczach.

Wątróbka cielęca w pomarańczach


Wątróbka cielęca w pomarańczach



                 Składniki:

  • 2 plastry wątróbki cielęcej – ok. 240 g
  • 1 różowa cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • fileciki i sok z 1 pomarańczy
  • natka pietruszki do posypania


Wątróbka cielęca w pomarańczach

Wątróbkę umyłam i osuszyłam.

Cebulę pokroiłam w piórka

Z pomarańczy zdjęłam skórę i między żeberkami wykroiłam fileciki, wycisnęłam sok z pozostałości po pomarańczy.

Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam mięso z obu stron na złoty kolor, zdjęłam z patelni.

Na patelnię włożyłam cebulę i dusiłam pod przykryciem aż zmiękła.

Dodałam z powrotem na patelnię wątróbkę, fileciki i sok, posoliłam mięso i oprószyłam pieprzem.

Dusiłam pod przykryciem 5 – 8 minut aż mięso zmiękło a sos zrobił się gęsty.

Podałam z pieczywem pełnoziarnistym, posypane natką pietruszki.

Wątróbka cielęca w pomarańczach

Smacznego.

Pomysł własny.

                                           „Podróże małe i duże”

Wątróbka cielęca w pomarańczach
Kalina
About the Author

Leave a Reply

*