Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki
Wątróbka cielęca to jedna z moich ulubionych.
Po usmażeniu jest jędrna, pachnąca i znakomicie smakuje.
Tym razem usmażyłam ją z cebulką i owocem kaki.
Wyszła bardzo smakowita i z przyjemnością zajadaliśmy, polecam.
Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki.
Składniki:
- 300 g wątróbki cielęcej
- 1 duża cebula
- 1 średni owoc kaki
- sól różowa himalajska
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- mąka do obtoczenia wątróbki
Wątrobę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w mniejsze kawałki.
Kaki pokroiłam w plastry, a cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło, obtoczyłam wątróbkę w mące i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Zdjęłam wątróbkę z patelni a na patelnię włożyłam cebulkę, chwilę smażyłam a potem dodałam plastry kaki i ponownie na patelni wylądowała wątróbka.
Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Dusiłam pod przykryciem około 8 minut, w połowie duszenia przewróciłam wątróbkę na drugą stronę.
Podałam wątróbkę z ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Dary lasu |