default-logo

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki

Wątróbka cielęca to jedna z moich ulubionych.

Po usmażeniu jest jędrna, pachnąca i znakomicie smakuje.

Tym razem usmażyłam ją z cebulką i owocem kaki.

Wyszła bardzo smakowita i z przyjemnością zajadaliśmy, polecam.

Wątróbka  cielęca smażona z cebulką i kaki.

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki


Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki



                  Składniki:

  • 300 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 1 średni owoc kaki
  • sól różowa himalajska
  • świeżo mielony pieprz 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • mąka do obtoczenia wątróbki 

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki

Wątrobę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w mniejsze kawałki. 

Kaki pokroiłam w plastry, a cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.

Na patelni rozgrzałam masło, obtoczyłam wątróbkę w mące i smażyłam z obu stron na złoty kolor.

Zdjęłam wątróbkę z patelni a na patelnię włożyłam cebulkę, chwilę smażyłam a potem dodałam plastry kaki i ponownie na patelni wylądowała wątróbka.

Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem.

Dusiłam pod przykryciem około 8 minut, w połowie duszenia przewróciłam  wątróbkę na drugą stronę.

Podałam  wątróbkę z ziemniakami.

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki
Dary lasu
About the Author

Leave a Reply

*