default-logo

Warzywa po chińsku smażone w woku

Ulubione nasze dania są szybkie i smaczne, szybko kroimy warzywa, jakieś przyprawy, chude mięsko i makaron chiński.

Chwile smażymy w woku na  gorącym tłuszczu i danie gotowe.

Zapraszam tym razem na chińszczyznę trochę modyfikowaną.

Warzywa po chińsku smażone w woku

               Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 15 cm jasnej części pora
  • 1 papryka Ramiro
  • 1 pęczek dymki
  • 2 małe papryczki chili
  • 4 liście brokuła
  • 2 łyżki przyprawy Kichen King Masala – miałam od Skworcu
  • 1 torebka Blue Dragon Chow Main
  • 125 g makaronu Chow Main
  • olej ryżowy do smażenia
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Warzywa po chińsku smażone w woku

Mięso pokrojone zostało w paski. 

Wino i przyprawę Kichen King Masala wymieszać należy z mięsem i odstawić na minimum godzinę.

Paprykę pokroiłam w paski tak samo jak i pora, a dymkę posiekałam razem ze szczypiorem.

Czosnek, imbir i papryczkę chili posiekałam drobno.

Liście brokuła pokroiłam w paseczki.

W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam najpierw mięso a potem warzywa po kolei według stopnia twardości.

Najpierw czosnek, imbir i papryczkę chili a potem  liście brokuła, por, paprykę i dymkę.

Potem na patelnię wylałam  torebkę Blue Dragon Chow Main – uwaga jest ostra – i wszystko razem wymieszałam.

Makaron zalałam wrzącą wodą i pod przykryciem czekałam 5 minut a potem odcedziłam.

Do woka na koniec wlałam jogurt naturalny dla złagodzenia smaku i wymieszałam. 

Podałam wszystko na jednym talerzu, posypane szczypiorem.

Warzywa po chińsku smażone w woku

Smacznego.

Pomysł Przemek.

About the Author

Leave a Reply

*