Uszka z mięsem

Uszka z mięsem to idealny dodatek do barszczu czerwonego. Chociaż są one dosyć pracochłonne, warto poświęcić na ich przygotowanie każdą godzinę. Chcecie poznać pyszny przepis na uszka z mięsem? Zapraszam!


Uszka z mięsem w połączeniu z czerwonym barszczem to potrawa wręcz idealna. Nic tak nie smakują z barszczykiem, jak domowe uszka. Odpowiednio przygotowane ciasto, idealnie doprawiony farsz …mmm coś niesamowitego!

Uszka z mięsem do idealny dodatek również do świątecznego barszczu. Można je podawać w pierwszy dzień świąt, o ile w Waszym domu dopuszcza się dodatek mięsny w ten dzień. Jeśli nie, można zaserwować je w drugi dzień świąt. W Wigilię możecie podać uszka z kapustą i grzybami, na które przepis również znajdziecie na moim blogu.

Poniżej zaprezentuję Wam świetny przepis na uszka z mięsem, który z pewnością Was zachwyci. Ciasto jest mięciutkie a farsz wyrazisty, a zarazem delikatnym. Koniecznie musicie skosztować moich uszek z mięsem. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA USZKA Z MIĘSEM

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 ml przegotowanej gorącej wody
  • łyżka oleju

FARSZ

  • 400 g ugotowanego mięsa drobiowego (najlepiej z rosołu)
  • 1/4 szklanki ciepłego wywaru z rosołu
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól i pieprz




Wykonanie

  •  Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle.
  • Ugotowane mięso i cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać przyprawy, wywar i dokładnie wymieszać.
  • Mąkę umieszczamy na stolnicy dodajemy jajko, sól, olej. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka kieliszkiem. Niewielką ilość farszu umieszczamy na cieście i zlepiamy jak klasyczne pierogi. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc kształt uszka.
  • Gotowe uszka wykładamy na gotującą się wodę i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.




Uszka z mięsem przepis
Uszka z mięsem przepis
przepis na uszka z mięsem
przepis na uszka z mięsem