default-logo

Udka kurczaka ze szpinakiem

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Udka kurczaka ze szpinakiem

Proszę bardzo oto moja propozycja na sylwestrową kolację.

Doda nam energii na  nocne  szaleństwa.

Danie proste i wykwintne zarazem, zapraszam.

Udka kurczaka ze szpinakiem


Udka kurczaka ze szpinakiem


                   Składniki: ( porcja dla 5 osób )

  • 5 udek z kurczaka bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa tajska [ klik ]
  • olej aromatyzowany papryką do smażenia
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej grubej
  • 1 szklanka wody
  • parmezan do posypania
  • pomidory do dekoracji

Udka kurczaka ze szpinakiem

Najpierw zajęłam się udkami, niech się duszą i wtedy robiłam szpinak.

Udka umyłam i osuszyłam, natarłam przyprawą tajską oraz solą i pieprzem, odstawiałam na 15 minut.

Po tym czasie obsmażyłam udka na oleju paprykowym aż się zrumieniły, przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam udka na małym ogniu do miękkości jakieś 20 minut.

Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam czosnek i cebulę posiekałam.

Na rozgrzanym oleju paprykowym podsmażyłam czosnek, cebulę i na końcu dodałam szpinak i smażyłam tak długo aż szpinak trochę zwiędnął. 

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a także szczyptą przyprawy tajskiej.

Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam lekko osoloną wodą i gotowałam jakieś 15 minut do miękkości.

Podałam udka na kaszy i szpinaku z cząstkami pomidora, posypałam startym parmezanem.

Udka kurczaka ze szpinakiem

 Smacznego.

Z cyklu „Podróże małe i duże”

Udka kurczaka ze szpinakiem
Łopian
About the Author

Leave a Reply

*