default-logo

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry Jeśli lubicie udka kurczaka i chcecie przyrządzić je trochę inaczej, spróbujcie zrobić je w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem imbiru, kurkumy i sporej ilości czarnego pieprzu. To pomysł zaczerpnięty z kuchni indyjskiej, który spokojnie możemy zrobić z powszechnie dostępnych u nas składników. Pomidory podczas gotowania potrawy redukują się i powstaje pyszny sos. Kurczaka podawałam z ryżem jaśminowymi, dodatkowo z sałatą ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli nie podajemy śmietany i jogurtu, wówczas można dodać trochę mleka kokosowego do sosu. 0

29 4.31

Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry

Z imbirem i czarnym pieprzem

  • Curry
  • Kuchnia indyjska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Pomidory
kurkuma
imbir

Składniki

2 porcje
  • 500 g udek kurczaka (pałek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego lub 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku

Przygotowanie

  • Udka z kurczaka naciąć w najgrubszej części w 2 -3 miejscach. Doprawić solą, następnie obtoczyć w pieprzu.
  • Rozgrzać oliwę na patelni i włożyć udka, dokładnie obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć udka z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tą samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno starty imbir. Co chwilę mieszając zeszklić a następnie podsmażyć.
  • Dodać kurkumę, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wlać 1/4 szklanki wody, doprawić solą i zagotować. W gotujący się sos włożyć udka, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 1 godzinę i 15 minut lub do miękkości mięsa.
  • Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym, kolendrą i sałatą z jogurtem lub śmietaną.

Propozycja podania

100 g ryżu basmati / kolendra / sałata ze śmietaną (lub jogurtem) i szczypiorkiem

  • Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry Udka kurczaka w pomidorowym sosie curry
About the Author

Leave a Reply

*