default-logo

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Udka kurczaka miodowo-musztardowe Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia – pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Opływają w sporej ilości smacznego sosu powstałego z glazury. Całkowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut. Do udek będą pasować ziemniaki (najlepiej młode). 0

110 4.56

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

  • Hity Kwestii Smaku
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Paleo
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Składniki

4 porcje
  • 8 podudzi (pałek) kurczaka
  • natka pietruszki
Marynata
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Ostrym nożem naciąć każde podudzie, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
  • Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie podudzia, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć mięso z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
  • Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
  • Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.

Propozycja podania

opiekane ziemniaczki / sałata z winegretem i pokrojonymi pomidorami

  •  Udka kurczaka miodowo-musztardowe
  •  Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Przypisy

Mustard & Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks&Spencer.

About the Author

Leave a Reply

*