default-logo

Udka kurczaka hoisin z ryżem

Udka kurczaka hoisin z ryżem Danie jednogarnkowe – kurczak i ryż zapiekane w jednym naczyniu. Z dodatkiem sosu hoisin, a w zasadzie składników wchodzących w jego skład – są to między innymi sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, szczypta chili. Danie polecam (choć nie tylko 😉 osobom aktywnym, uprawiającym sport lub ćwiczącym amatorsko – kurczak z ryżem to polecane dla nich zestawienie. Nie musi ono być nudne, wystarczy dodać ciekawe przyprawy czy dodatki a nabierze zupełnie innego wymiaru. Do tego zestawu świetnie sprawdza się surówka ze świeżego ogórka ze śmietaną, czyli dobrze wszystkim znana mizeria. Można ją przygotować w wersji tradycyjnej lub z jogurtem, miętą i czerwoną cebulą. 0

34 4.71

Udka kurczaka hoisin z ryżem

Zapiekanka z kurczaka i ryżu z dodatkiem rewelacyjnego chińskiego sosu hoisin

  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Zapiekanki
  • Kuchnia chińska
  • Dania główne
  • Ryż
  • Kurczak
  • Bezglutenowe
sos hoisin
masło orzechowe

Składniki

4 porcje
  • 8 podudzi kurczaka
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pęczek dymki szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • opcjonalnie: 4 łyżki czerwonych porzeczek lub 2 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny lub kilka wiśni lub pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
Składniki sosu hoisin
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Do podania
  • mizeria (ogórek, śmietana)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na dużą patelnię wlać olej i podgrzać go. Włożyć udka (skórką do dołu), doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor (aż skórka będzie cienka i chrupiąca).
  • Przełożyć na drugą stronę, doprawić solą oraz pieprzem i powtórzyć smażenie. Zdjąć na talerz, tłuszcz zlać do miseczki.
  • Na tę samą patelnię wlać łyżkę zlanego tłuszczu z patelni (reszta nie będzie potrzebna), dodać obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojone na 3 cm kawałki dymkę lub szczypior. Smażyć przez 1 minutę.
  • Dodać surowy ryż i znów smażyć przez ok. 1 minutę. Wlać wino i gotować przez 2 minuty aż większość płynu odparuje. Dodać wszystkie składniki sosu hoisin oraz gorący bulion, dodać porzeczkę lub żurawinę, wymieszać i zagotować.
  • Wyłożyć do żaroodpornej formy lub naczynia żaroodpornego, w środek powkładać podsmażone udka (skórką do góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.

Propozycja podania

Mizeria

Dodaj notatkę
  • Udka kurczaka hoisin z ryżem Udka kurczaka hoisin z ryżem
  • Udka kurczaka hoisin z ryżem Udka kurczaka hoisin z ryżem
About the Author

Leave a Reply

*