Twarogowe gofry | Słodkie okruszki
Dlaczego warto przygotować twarogowe gofry?
Lubicie gofry? Ja i moje maluchy je uwielbiamy. Dziś przygotowałam ulubioną wersję mojej córeczki. Pyszne twarogowe gofry. Kilka prostych składników, wspaniały smak. Moje maluchy najczęściej jedzą te gofry same lub z owocami. Ja często podaję je z bitą śmietaną, a dla męża oprószone cukrem pudrem. Twarogowe gofry smakują wybornie ze wszystkim. Przepis jest naprawdę prosty, a gofry wychodzą chrupiące z zewnątrz i leciutkie w środku. Dodatek twarogu fajnie podkreśla ich smak. Spróbujcie, polecam.
Do przygotowania chrupiących gofrów z twarogiem wystarczy dobrej jakości mikser i blender, jeśli zdecydujemy się użyć twarogu w kostce. W przypadku miksera Zelmotor 451.5 mamy wszystko w jednym urządzeniu. Do miksera dołączona jest końcówka blendująca. Wystarczy ją założyć i gotowe 🙂 Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Polska marka, świetna jakość. Polecam 🙂
Prosty przepis na twarogowe gofry
Składniki:
- 125 g twarogu na sernik z wiaderka lub twarogu w kostce (tłusty lub półtłusty)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka klasy M
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki oleju do ciasta
- mała szczypta soli
- ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg. Jeśli używamy twarogu w kostce należy go najpierw zblendować.
Kolejno do twarogu dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oba rodzaje cukru, mleko i olej. Miksujemy składniki do połączenia.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Biała mieszamy delikatnie z pozostałą masą.
Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto.
Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Rady:
- Aby twarogowe gofry były chrupiące gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdza się mocna gofrownica.
- Choć olej jest w masie warto zawsze posmarować pędzelkiem również płyty grzewcze gofrownicy.
- Nigdy nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów!
- Gofry powinny być mocno rumiane, wręcz lekko brązowe.
- Po przygotowaniu gofry najlepiej studzić na kratce, aby zachowały swoją chrupkość.
Smacznego