default-logo

Tortille z pysznym nadzieniem – urlop

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

Nadszedł czas że MMCz może iść w końcu na urlop.

Nie mogliśmy się już doczekać aż w końcu lecimy na wyczekany urlop.

Po powrocie relacja murowana.

A tymczasem zapraszam Was na meksykańskie tortille.

Napełnijcie naleśniki ulubionym farszem i obiad gotowy.

Zapraszam serdecznie.

Pszenne tortille.

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

Składniki:

Placki:  8 sztuk 

  • 330 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli 

Do środka placka:

  • salsa czosnkowa
  • majonez
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • pomidory śliwkowe
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • przyprawa barbacue
  • 1/2 szklanki ugotowanej soi

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

Przygotowanie tortilli:

  • Wszystkie składniki na placki wymieszałam aby powstało jednolite ciasto a następnie podzieliłam ciasto na 8 części.
  • Z każdej części zrobiłam kulkę którą następnie rozwałkowałam na placek wielkości patelni.

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

  • Smażyłam placki na suchej patelni z obu stron aż powstały charakterystyczne ciemne plamki.

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

  • Tortille ułożyłam jedna na drugiej i przykryłam ściereczką aby nie wyschły.

Przygotowanie farszu:

  • Mięso usmażyłam na odrobinie oleju z przyprawą barbacue na złoty kolor.
  • Paprykę i pomidory pokroiłam w paski, także posiekałam kapustę pekińską.
  • Soję ugotowałam wcześniej ale może być taka z puszki.
  • Każdy placek smarowałam salsą czosnkową, majonezem i układałam wszystkie składniki, po czym zwinęłam placek w rulon.
  • Owinęłam folią aluminiową aby się nie rozpadły i gotowe.

Tortille z pysznym nadzieniem - urlop

Smacznego.

Przepis kuchni meksykańskiej.

About the Author

Leave a Reply

*