Taki pożywny obiad dziś na stole, a może bardzo wartościowe śniadanie na ciężki dzień?
Wybór zostawiam zajadającym, my jedliśmy na śniadanie.
Aromatyczne i pachnące wnętrze z chrupiącymi elementami, zawinięte w placek, pyszne jedzenie.
Mielone, groszek, cebulki i tortille – meksykańskie danie.
Składniki: 4 porcje
- 4 – 6 tortilli
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 duże szalotki
- 2 łyżki oleju
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 puszka groszku – 400 g
- 1/2 szklanki marynowanej małe cebulki złotej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie dania:
- Szalotki posiekałam i podsmażyłam na oleju, potem dodałam mięso mielone i smażyłam tak aby powstały podsmażone grudki mięsa.
- Do mięsa dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory, gotowałam aż się rozpadły a potem sos zgęstniał.
- Na koniec dodałam zioła, rozcierając je w dłoniach i przyprawy a także odcedzony groszek, wymieszałam, zagotowałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam złota cebulkę.
- Tortille podgrzałam na suchej patelni, nakładałam porcje farszu i zwijałam w rulon.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Dwór w Goślubiu |