default-logo

Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką

Taki pożywny obiad dziś na stole, a może bardzo wartościowe śniadanie na ciężki dzień?

Wybór zostawiam zajadającym, my jedliśmy na śniadanie.

Aromatyczne i pachnące wnętrze z chrupiącymi elementami, zawinięte w placek, pyszne jedzenie.

Mielone, groszek, cebulki i tortille – meksykańskie danie.

Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką


Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką



Składniki: 4 porcje

  • 4 – 6 tortilli


Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 duże szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 puszka groszku – 400 g 
  • 1/2 szklanki marynowanej małe cebulki złotej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką


Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką

Przygotowanie dania:

  • Szalotki posiekałam i podsmażyłam na oleju, potem dodałam mięso mielone i smażyłam tak aby powstały podsmażone grudki mięsa.
  • Do mięsa dodałam pokrojone w kosteczkę pomidory, gotowałam aż się rozpadły a potem sos zgęstniał.
  • Na koniec dodałam zioła, rozcierając je w dłoniach i przyprawy a także odcedzony groszek, wymieszałam, zagotowałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam złota cebulkę.

    Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką

  • Tortille podgrzałam na suchej patelni, nakładałam porcje farszu i zwijałam w rulon.
  • Podałam od razu.


Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką


Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Tortille z mięsem, groszkiem i cebulką
Dwór w Goślubiu
About the Author

Leave a Reply

*