Tortellini ze szpinakiem i fetą


Szpinak ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jego się albo lubi, albo nie. Chociaż dziwię się ludziom, którzy nie lubią dań ze szpinakiem, ponieważ moim zdaniem smakują one wyśmienicie. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu, ponieważ mało doprawiony szpinak jest faktycznie mdły i może nie smakować zbyt dobrze.

Szpinak i tortellini to idealne połączenie. Dodatek sera feta i suszonych pomidorów sprawia, że danie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które można przygotować w bardzo szybkim czasie. Wystarczy ugotować tortellini i udusić szpinak z pozostałymi składnikami, kolejno wymieszać i danie gotowe. U mnie znajduje się ono na liście szybkich obiadów, które przygotowuję, kiedy mam mało czasu i zależy mi na przygotowaniu czegoś naprawdę szybkiego.

Do przygotowania tego dania możecie wybrać pierożki tortellini z dowolnym farszem. Ja zazwyczaj stawiam na grzybowy, ale z serowym czy mięsnym danie to smakuje równie świetnie. Musicie sami skosztować każdego połączenia i wybrać idealne dla siebie.

Zapraszam serdecznie na przepis, który dzisiaj dla Was przygotowałam. Jest to pyszne tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Szybkie danie, które zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA TORTELLINI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI




Składniki

  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Następnie na patelnię dodajemy kostki mrożonego szpinaku.
  • Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy na patelnię.
  • Całość dusimy do momentu, aż odparuje woda. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość dusimy przez kilka minut.
  • Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy pierożki tortellini i delikatnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku pieprzem oraz odrobiną chilli.




Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami