Tort meksykański z tortilli




Tort meksykański z tortilli

Tortilla to okrągły, płaski placek, który swoim wyglądem przypomina tradycyjne naleśniki. Z dodatkiem tortilli można przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek, które z pewnością dobrze znacie.

Najbardziej popularne są roladki z tortilli, które zazwyczaj serwujemy na domowych imprezach w formie przekąski. Innym sposobem na jej wykorzystanie jest tortilla z kurczakiem, którą serwujemy w domu jako zamiennik tradycyjnego kebaba.

Kolejnym sposobem na wykorzystanie tortilli będzie meksykański tort, który możemy zaserwować na obiad, a także jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy spotkaniach w gronie znajomych.

Ten meksykański przysmak można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób. Chcecie się przekonać? Zapraszam!

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny tort meksykański z tortilli, który można przygotować w mgnieniu oka. Produkty do jego wykonania zakupicie w każdym sklepie, są one ogólne dostępne. Danie to jest bardzo szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo ciekawie się prezentuje. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA TORT MEKSYKAŃSKI Z TORTILLI




Składniki

  • 3 tortille
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 puszki fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 250 g żółtego sera
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól 
  • pieprz
  • papryka ostra

Wykonanie

  • Mięso mielone wykładamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę papryki ostrej, całość dusimy. Pod koniec dodajemy ketchup.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  • Na patelni dusimy cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, całość smażymy przez 5 minut.  Po upływie czasu całość przekładamy na patelnię z mięsem.
  • Kolejno na patelnię dodajemy fasolę i kukurydzę, zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku.
  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ranty lekko natłuszczamy. Na spód kładziemy tortillę, a na nią wykładamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 sera żółtego.
  • Na farsz wykładamy kolejną tortillę, na nią kolejną porcję farszu, ser, całość przykrywamy trzecią tortillą. Wierzch tortilli posypujemy serem żółtym.
  • Tortownicę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. 




Tort meksykański z tortilli
Tort meksykański z tortilli
Tort meksykański z tortilli
Tort meksykański z tortilli