default-logo

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

Taki obiad zrobicie szybko i szybko zniknie z talerzy.

Tarta jest widowiskowa i bardzo smaczna.

W dni krótkie – jeszcze krótkie i chłodne taki obiad dobrze zrobi każdemu zmarzluchowi.

Polecam serdecznie.

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim.

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim


Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

 

              Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 średnia cukinia ze skórką
  • garść czipsów pomidorowych
  • 1 duży filet z kurczaka
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • olej do smażenia

             Sos do zalania:

  • 2 jaja
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól czarna cypryjska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól ziołowa
  • 100 g obranej dyni Muskat

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim


Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

Cukinię umyłam i skroiłam nożykiem do warzyw na cienkie plastry wraz ze skórą wzdłuż.

Kurczaka posypałam pieprzem i solą oraz skropiłam sosem ostrygowym i pokroiłam na paseczki.

Usmażyłam mięso na rozgrzanym oleju. 

Ciasto wyjęłam z lodówki i ułożyłam na pergaminie na blaszce tworząc brzeg taki aby sos nie wypłynął.

Na cieście ułożyłam na stojąco kawałki cukinii, pomiędzy powkładałam kawałki kurczaka,

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

czipsy pomidorowe.

Do miski wlałam śmietankę, wbiłam jaja, dosmaczyłam solą ziołową i czarną cypryjską, a także czarnym pieprzem.

Dynię starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do sosu.

Tartę polałam sosem tak aby wszędzie był równomiernie.

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim


Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.

Podawałam gorące.

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Tarta z cukinią i kurczakiem na cieście francuskim
Pod okienkiem w Kazimierzu Dolnym
About the Author

Leave a Reply

*