default-logo

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

czwartek, 12 września 2019

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Ale ona pyszna była, zniknęła szybciutko i dlatego dzielę się przepisem.

Zakupiłam takie śliczne, fioletowe bakłażany w paski i taki oto właśnie pomysł do głowy mi wpadł.

Jeśli oczywiście takich nie kupicie, zwykłe ciemnofioletowe też będą wyśmienite.

Ja tutaj użyłam twardej mozzarelli w kostce, ale ta w kulce też będzie ok.

Zapraszam do pieczenia.

Tarta z bakłażanem i pomidorami.

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą


Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Składniki: forma do tarty prostokątna 21 x 31 cm

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 jajo
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie tarty:

  • 150 g mozzarelli w kostce
  • 2 duże pomidory
  • 1 fioletowy bakłażan w paski ok. 220 g
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki ciemnego sos sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam jogurt, jajo, olej i zagniotłam ciasto.
  • Ciastem wyłożyłam formę do tarty, nakłułam ciasto widelcem i piekłam z obciążeniem* w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 12 minut.

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie tarty:

  • Pomidory, mozzarellę i bakłażana pokroiłam w cienkie plastry.

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

  • Mięso wymieszałam z sosem sojowym i oregano.
  • Na podpieczony spód wyłożyłam mięso, równo rozprowadziłam a na nim układałam na przemian plastry bakłażana, pomidorów i mozzarelli.

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą


  • Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 – 40 minut.
  • Zajadamy od razu bo pachnie w całej kuchni.
  • *na cieście ułożyłam papier do pieczenia i wsypałam fasolę „Jaś”, dzięki temu ciasto się nie wybrzusza, można użyć specjalnych kulek.


Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
Łódzka Manufaktura nocą
About the Author

Leave a Reply

*