default-logo

Tagine z kurczaka z soczewicą

Tagine z kurczaka z soczewicą Klasyczny marokański tagine to danie przygotowywane zazwyczaj z jagnięciny i wymagające dłuższego gotowania. Dzisiaj proponuję Wam nieco uproszczoną wersję na skróty, która jednak myślę, że i tak pozytywnie zaskoczy Was bogactwem smaków i aromatów 🙂 Wszystko robi się bardzo szybko, a jeśli nie macie naczynia do tagine to też żaden problem, danie uda się również w garnku czy na większej patelni. Zaczynamy od obkrojenia mięsa z udźca kurczaka i pokrojenia go na małe kawałki. Następnie obtaczamy je w oliwie i mieszance aromatycznych przypraw – kurkumie, kuminie, cynamonie oraz słodkiej i ostrej papryce. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili wkładamy kawałki mięsa, które również należy obsmażyć. Następnie dodajemy soczewicę i suszone morele, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 12 minut. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! Do podania polecam kuskus – tradycyjny dodatek do tagine. Bardzo pasuje również gęsty jogurt naturalny i – jeśli lubicie – listki świeżej kolendry. Polecam do wypróbowania, tagine z kurczaka z soczewicą i suszonymi morelami to bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie, idealne na jesień! 0

78 4.82

Tagine z kurczaka z soczewicą

Szybki tagine z kawałkami udźca kurczaka, soczewicą i suszonymi morelami

  • Szybki obiad
  • Tagine
  • Kuchnia marokańska
  • Dania główne
  • Kuskus
  • Kurczak
  • Soczewica
kmin rzymski
cynamon
kurkuma
suszone morele

Składniki

3 porcje
  • 650 g udźca kurczaka lub 400 g udźca kurczaka bez kości
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g (1/2 szkl) czerwonej soczewicy
  • 100 g (15 sztuk) suszonych moreli
  • 300 ml bulionu drobiowego lub rosołu
  • 250 ml przecieru / passaty pomidorowej
Do podania
  • 150 g kuskusu
  • jogurt naturalny
  • liście kolendry

Przygotowanie

  • Usunąć skórę z udźca kurczaka, obkroić mięso od kości i pokroić je w kostkę (gotowe udźce bez kości i skóry wystarczy pokroić). Skropić łyżką oliwy, posypać przyprawami, wymieszać i odłożyć.
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć, suszone morele pokroić w paski. Zagotować bulion.
  • W naczyniu do tagine, garnku lub na większej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  • Cebulę przesunąć na bok, wlać drugą łyżkę oliwy i włożyć kawałki kurczaka. Obsmażyć przez ok. 3 minuty, następnie doprawić solą i wymieszać z cebulą.
  • Dodać soczewicę i chwilę ją podsmażyć. Dodać morele, wymieszać i zalać wszystko bulionem. Gotować na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 12 minut. Dodać passatę pomidorową, doprawić delikatnie solą, wymieszać i gotować jeszcze 8 minut.

Propozycja podania

Podawać na ugotowanym kuskusie, z jogurtem naturalnym i listkami kolendry.

  • Tagine z kurczaka z soczewicą Tagine z kurczaka z soczewicą
About the Author

Leave a Reply

*