default-logo

Szynka w sosie teriyaki

Pysznego mięsa zawsze chętnie spróbuję i nie pogardzę.

Ta szyneczka może być podana do obiadu albo jako wędlina na chleb. 

Aromatyczna, soczysta, krucha godna polecenia.

Szynka w sosie teriyaki.

Szynka w sosie teriyaki


Szynka w sosie teriyaki


Szynka w sosie teriyaki

                Składniki:

  • 1,5 kg mięsa od szynki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu słodko – ostrego


Szynka w sosie teriyaki


Szynka w sosie teriyaki

Oba sosy wlałam do miseczki, dodałam miód płynny i wymieszałam.

Mięso umyłam i osuszyłam, potem natarłam je marynatą i odstawiłam na 4 – 5 godzin.

Najlepiej zrobić to na całą noc.

Piekłam szynkę w piekarniku nagrzanym do 150 C razem z marynatą z przykryciem przez godzinę a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze godzinę polewając mięso sosem który się utworzył.

Po upieczeniu pozostawiłam mięso na 30 minut aby „odpoczęło” a sos przelałam do garnka i odparowałam tak aby powstał esencjonalny sos.

Ja podałam z pieczonym wężymordem.

Szynka w sosie teriyaki


Szynka w sosie teriyaki

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Szynka w sosie teriyaki
Wiosenne fiołki
About the Author

Leave a Reply

*