default-logo

Szynka w sosie chrzanowym

Szynka w sosie chrzanowym To pomysł na tradycyjny obiad, który posmakuje każdemu z domowników niezależnkie od wieku 🙂 Delikatne i kruche mięso szynki gotowane w sosie własnym z dodatkiem chrzanu, koperku i śmietany. Prosto i bezproblemowo! Danie tego typu można przygotować również z wyprzedzeniem, bowiem dobrze się odgrzewa w kolejnych dniach. 0

32 4.63

Szynka w sosie chrzanowym

Szynka gotowana w kremowym sosie ze śmietanką i chrzanem

  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Wielkanoc
chrzan

Składniki

4 porcje
  • 1 kg szynki
  • sól, zmielony pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka lub świeżego
  • 200 g śmietanki 18% do zup i sosów (z kartonika)
  • 1 łyżk posiekanego koperku lub natki
  • olej roślinny

Przygotowanie

  • Szynkę pokroić w poprzek włókien na plastry, można je dodatkowo rozbić tłuczkiem i przekroić na połowę jeśli są duże kawałki. Doprawić pieprzem oraz startym czosnkiem.
  • Obsmażać partiami mięso (po 3 kawałki) na patelni z olejem na dużym ogniu, aż będą zrumienione i wkładać do zagotowanego w szerokim garnku bulionu z dodatkiem ziela angielskiego oraz listka laurowego. Dodatkowo posolić bulion (ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej).
  • Przykryć i gotować przez ok. 50 minut aż mięso będzie kruche, mniej więcej w połowie czasu dodać chrzan. W trakcie gotowania 2 – 3 razy przemieszać mięso (przewrócić na drugą stronę).
  • Na koniec odstawić z ognia i wymieszać z koperkiem oraz śmietanką.
  • Szynka w sosie chrzanowym Szynka w sosie chrzanowym
About the Author

Leave a Reply

*