default-logo

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

poniedziałek, 27 grudnia 2021

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Szakszuka często gości na śniadanie w naszym domu i choć znakomita jest też na obiad, u nas najchętniej jadamy ją właśnie na śniadanie.

Treściwe śniadanie to dla mnie podstawa aby potem wykonywać ciężką pracę.

Polecam i Wam na śniadanie czy obiad, będzie znakomita.

Szakszuka z mięsem.

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Składniki:

  • 100 g mięsa wieprzowego np. od szynki
  • 1 biała cebula
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka curry indyjskie
  • 5 małych jaj „S”
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła klarowanego

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Przygotowanie szakszuki:

  • Mięso pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym.
  • Smażyłam na niewielkim ogniu przez jakieś 5 minut.
  • Potem dodałam posiekaną drobno natkę pietruszki i posiekaną drobno cebulę, smażyłam minutę i wlałam passatę pomidorową.
  • Dodałam także sól, cukier oraz curry, gotowałam aż sos zrobił się gęsty.
  • Wtedy robiąc dołki w sosie wbiłam jaja, posoliłam, nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam aż białka się ścięły.
  • Potem posypałam posiekaną grubo kolendrą.

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym
Dwór w Zakrzewie woj. kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*