default-logo

Szwedzkie klopski

sobota, 23 października 2021

Szwedzkie klopski

Przepis na te klopsiki szwedzkie jak w Ikea znalazłam na Onecie.

Przepis mi się spodobał i oto i na moim talerzu wylądowały.

Są pyszne do zjedzenia w domu czy wzięcia do pracy.

Polecam gorąco.

Klopsiki z Ikei.

Szwedzkie klopski

Szwedzkie klopski

Składniki:

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • sól morska
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos śmietanowy:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej T 650
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Szwedzkie klopski

Szwedzkie klopski

Przygotowanie klopsików:

  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Mięso wymieszałam ze sobą aby nie było grudek.
  • Dodałam cebulkę, czosnek, jajo, bułkę tartą a także wlałam mleko.
  • Na koniec dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Z masy zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układałam na talerzu.
  • Potem talerz nakryłam i włożyłam do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Można klopsiki zrobić dzień wcześniej a potem tylko usmażyć.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor, układałam je w naczyniu do zapiekania.
  • Gdy wszystkie usmażyłam wstawiłam formę z klopsami do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ok. 20 – 30 minut.

Przygotowanie sosu:

  • Rozgrzałam masło na patelni i podsmażyłam na nim mąkę przez 2 minuty.
  • Teraz ciągle mieszając dodałam oba wywary i masę zagotowałam.
  • Dodałam śmietanę, musztardę i sos sojowy i zagotowałam ponownie.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał, jakieś 2 minuty.
  • Wrzuciłam upieczone klopsiki do sosu, zagotowałam.

Przepis gdzieś z sieci.

„Podróże małe i duże”

Szwedzkie klopski
Gdzieś w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*