default-logo

Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki Słynne szwedzkie klopsiki – w Polsce rozpowszechnione głównie dzięki znanemu sklepowi z wyposażeniem wnętrz 🙂 Ale nie tylko… takimi klopsikami zajadał się też Karlsson w ulubionych przez mojego syna książkach Astrid Lingren. Tak naprawdę szwedzkie klopsiki podobne są do klopsików jakie znamy w wykonaniu naszych mam, różnią się dodatkiem dżemu z borówek do podania. Sposób przygotowania klopsików zawsze ten sam: mielone mięso + podsmażona cebulka + jajka, rozdrobniony chleb (lub bułka), przyprawy. Najpierw klopsiki podsmażamy, później gotujemy w bulionie (z dodatkiem mąki dla zagęszczenia sosu). Do klopsików polecam chrupiące ziemniaczki z pieca w parmezanowej panierce. To ostatnio nasz ulubiony sposób na ziemniaki. 0

33 4.73

Szwedzkie klopsiki

podawane z dżemem borówkowym i chrupiącymi opiekanymi ziemniaczkami

  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnie świata
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Dla dzieci
gałka muszkatołowa

Lepsze niż z restauracji sklepu z wyposażeniem wnętrz!

Składniki

6 porcji
  • 1 szklanka dokładnie rozdrobnionego miąższu bułki lub chleba
  • 2 i 1/3 szklanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 cienkie plasterki boczku, zmielone lub drobno posiekane
  • 400 g drobno zmielonej wołowiny (np. udziec)
  • 400 g drobno zmielonej wieprzowiny (np. łopatka)
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu lub zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
Do podania:
  • gotowy ze słoiczka dżem z borówki
  • chrupiące ziemniaczki z pieca

Przygotowanie

  • W dużej misce wymieszać okruszki chleba z 1/3 szklanki bulionu. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć przez ok. 10 minut na złoty kolor. W razie potrzeby rozdrobnić w melakserze lub zmielić razem z mięsem. Przełożyć do miski z chlebem.
  • Na patelnię włożyć boczek i obsmażać aż się wytopi i będzie chrupiący, w razie potrzeby dodatkowo rozdrobnić w melakserze lub zmielić razem z mięsem. Przełożyć do miski.
  • Do miski dodać: mięso wołowe i wieprzowe, jajka, sól, pieprz, cukier, zmielone ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Wymieszać dłońmi na jednolitą masę.
  • Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi lepić kuleczki, układać je na desce lub tacy. Do patelni dodać 1 łyżkę masła i na średnim ogniu obsmażać klopsiki partiami z każdej strony na brązowy kolor, przez około 6 – 8 minut każdą partię. Odkładać na talerz i dokładać na patelnię masła przed smażeniem kolejnej partii.
  • Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody, następnie połączyć z resztą (2 szklankami) bulionu. Wlać do szerokiego garnka i zagotować często mieszając, dodać klopsiki, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 5 – 6 minut aż klopsiki będą ugotowane. Odstawić z ognia i wymieszać ze śmietanką.
  • Szwedzkie klopsiki
About the Author

Leave a Reply

*