default-logo

Szponder wołowy z grzybami i dynią

Szponder wołowy z grzybami i dynią i jeszcze z kaszą, my uwielbiamy a jak jest z Wami?

Jak nie lubicie gryczanej weźcie pęczak albo bulgur ale koniecznie musi to być kasza.

Pasuje tu idealnie.

Gulasz z grzybami.

Szponder wołowy z grzybami i dynią

Składniki:

  • 1200 g szpondra wołowego 

Marynata:

  • 3 ziarnka jałowca
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego liścia laurowego
  • 100 ml wina różowego deserowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej 

Dodatkowo:

  • 500 g małych podgrzybków – mogą być mrożone
  • 2 duże cebule
  • 1/4 dyni Muscat – zielona – ale może być każda inna też
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło klarowane do smażenia grzybów
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny 

Do sosu dodatkowo:

  • 4 ziarnka jałowca
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 cała papryczka chili
  • 4 kromki chleba żytniego razowego 

Kasza:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 małe jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego Szponder wołowy z grzybami i dynią

Przygotowanie dania:

  • Mięso pokroiłam na kawałki, odkroiłam błony.
  • W moździerzu rozdrobniłam jałowiec i ziele do marynaty, połączyłam z winem i resztą przypraw i włożyłam razem z mięsem do miski.
  • Mięso dobrze obtoczyłam w przyprawach, przykryłam folią i na noc do lodówki.
  • Jak nie macie tyle czasu to choć 2 godziny niech się marynuje.
  • Grzyby trzeba odmrozić – w sezonie świeże opłukać.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodałam potem grzyby i smażyłam jakieś 10 minut.
  • Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Gdy mięso się zamarynowało wyjęłam je z marynaty, wytarłam z przypraw i obsmażyłam na oleju na złoty kolor.
  • Jak mięso było już rumiane przełożyłam do garnka z grubym dnem, dodałam grzyby, dynię.
  • Na patelnię wylałam trochę bulionu aby wszystkie smaki się odkleiły.
  • Przelałam do garnka wraz z resztą bulionu.
  • Zagotowałam i dodałam ziarnka pieprzu, ziela, jałowca oraz liście laurowe i całą papryczkę chilli.
  • Jeśli nie lubicie ostrości w daniach pomińcie ten składnik.
  • Wszytko razem zagotowałam i dusiłam pod przykryciem 2 godziny, uzupełniając płyn aby się nie przypaliło.
  • Po 2 godzinach dodałam jeszcze pokrojone w kostkę kromki razowego chleba aby zagęścić sos.
  • Gotowałam jeszcze 30 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem.
  • Teraz kasza.
  • Odmierzyłam szklankę kaszy, wbiłam do niej jajo, wymieszałam i odstawiłam aby kasza wyschła.
  • Potem usmażyłam kaszę na łyżce oleju rzepakowego a gdy zaczęła „pachnieć” zalałam 2 szklankami bulionu i gotowałam na małym ogniu przez 15 minut.

Szponder wołowy z grzybami i dynią

Gulasz podałam z kaszą i surówką z kapusty i porów.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*