Szparagi pieczone z sosem beszamelowym

Szparagi pieczone z sosem beszamelowym to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. U nas często pojawia się z dodatkiem młodych ziemniaków oraz sadzonego jajka.
Szparagi pieczone – Składniki:
- 1 pęczek szparagów – ok. 500 g
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej rzepakowy do polania główek szparagów
- odrobina startego parmezanu do oprószenia zapiekanki
Sos beszamelowy do szparagów:
- 2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 3 średnio czubate łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis na szparagi pieczone z sosem beszamelowym:
- Przygotować szparagi. Ja tym razem używałam zielonych. Należy je umyć, osuszyć, a następnie odłamać twarde końce. W tym celu powinno złapać się szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem. Główki szparagów skropić oliwą lub olejem.
- Przygotować sos beszamelowy. Na patelni, na bardzo malutkim płomieniu roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać przez kilkanaście sekund aż powstanie gładka masa. Kolejno, dalej mieszając, wlewać mleko (wcześniej lekko podgrzane). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dalej gotować na małym płomieniu, cały czas mieszając do czasu aż powstanie dość gęsty jednolity sos (zajmuje to około 7 minut).
- Tak przygotowany sos zestawić z ognia i polać nim szparagi w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając bez sosu główki szparagów, które wcześniej były skropione oliwą. Wierzch zapiekanki oprószyć startym parmezanem.
- Wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20-25 minut aż szparagi zmiękną a sos beszamelowy się zapiecze. Pod koniec pieczenia można zakryć folią główki szparagów, by za bardzo się nie przypiekły. Smacznego!