Przepis na ten przysmak zaczerpnęłam z książki Victorii Twead „Nasz rok w Oriencie”.
W przepisie jest mięso z udźców i piersi kurczaka, ja dałam tylko mięso z piersi kurczaka.
Wyszło znakomicie, mięso jest soczyste i aromatyczne, polecam gorąco.
Szisz taouk.
Składniki: 4 porcje
- 4 piersi kurczaka
Marynata:
- 6 – 8 ząbków czosnku
- sok z 4 cytryn
- garść świeżego tymianku – dałam 2 łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- kilka łyżek oliwy z oliwek – dałam 6 łyżek
- sól morska grubomielona
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie dania:
- Najpierw namoczyłam drewniane patyczki w zimnej wodzie, aby podczas grillowania się nie spaliły.
- Przygotowałam marynatę.
- Do pojemnika przecisnęłam czosnek, roztarłam go z solą, dodałam oliwę, sok z cytryny, pieprz cayenne, i tymianek wymieszałam.
- Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do marynaty.
- W marynacie powinny spędzić minimum 15 minut ale im dłużej w niej przebywają tym mięso jest bardziej kruche.
- Potem wyjęłam mięso z marynaty, nadziałam na patyczki i grillowałam ze wszystkich stron na złoty kolor, smarując marynatą i obracając kebaby.
- Podałam je z dipem z bobu, czosnku i tahini i podpieczoną tortillą.
Smacznego.
Przepis kuchni Orientu.
„Podróże małe i duże”
Jezioro Ohrydzkie – Macedonia – wpisane na listę UNESCO |