default-logo

Szisz taouk – arabski kebab

niedziela, 23 lutego 2020

Szisz taouk - arabski kebab

Przepis na ten przysmak zaczerpnęłam z książki Victorii Twead „Nasz rok w Oriencie”.

W przepisie jest mięso z udźców i piersi kurczaka, ja dałam tylko mięso z piersi kurczaka.

Wyszło znakomicie, mięso jest soczyste i aromatyczne, polecam gorąco.

Szisz taouk.

Szisz taouk - arabski kebab


Szisz taouk - arabski kebab

Składniki: 4 porcje

  • 4 piersi kurczaka

Marynata:

  • 6 – 8 ząbków czosnku
  • sok z 4 cytryn
  • garść świeżego tymianku – dałam 2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • kilka łyżek oliwy z oliwek – dałam 6 łyżek
  • sól morska grubomielona
  • patyczki do szaszłyków

Szisz taouk - arabski kebab


Szisz taouk - arabski kebab

Przygotowanie dania:

  • Najpierw namoczyłam drewniane patyczki w zimnej wodzie, aby podczas grillowania się nie spaliły.
  • Przygotowałam marynatę.
  • Do pojemnika przecisnęłam czosnek, roztarłam go z solą, dodałam oliwę, sok z cytryny, pieprz cayenne, i tymianek wymieszałam.
  • Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do marynaty.
  • W marynacie powinny spędzić minimum 15 minut ale im dłużej w niej przebywają tym mięso jest bardziej kruche.
  • Potem wyjęłam mięso z marynaty, nadziałam na patyczki i grillowałam ze wszystkich stron na złoty kolor, smarując marynatą i obracając kebaby.
  • Podałam je z dipem z bobu, czosnku i tahini i podpieczoną tortillą.


Szisz taouk - arabski kebab

Smacznego.

Przepis kuchni Orientu.

„Podróże małe i duże”

Szisz taouk - arabski kebab
Jezioro Ohrydzkie – Macedonia – wpisane na listę UNESCO
About the Author

Leave a Reply

*