Szare kluski


Szare kluski

Szarek kluski to bardzo smaczne danie obiadowe, które są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku prostych składników takich jak:

  •  ziemniaki
  • mąka
  • jajko

Szare kluski można serwować na kilka sposobów, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Sekretem idealnych klusek jest odpowiednio przygotowana masa ziemniaczana, chcecie się dowiedzieć jak ją przygotować? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SZARE KLUSKI

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 250 g boczku
  • 2 cebule




Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Z ziemniaków odcisnąć wodę do miseczki. Najlepiej zrobić to przy użyciu ściereczki z bawełny. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt sucha, dlatego nie należy jej zbyt mocno odciskać.
  • Odciśniętą wodę odstawić na 10-15 minut. Po upływie czasu na dnie pojawi się skrobia z ziemniaków. Należy ją dołożyć do masy ziemniaczanej. Dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko oraz sól.
  • W kolejnym kroku do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę. Masa powinna być dosyć gęsta.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie się gotować, łyżką stołową nakładamy porcje masy i umieszczamy w garnku z wodą. Za każdym razem nabierając porcję ciasta na łyżkę, umieszczamy ją w wodzie. Przez to każdy klusek się od niej odkleja.
  • Kiedy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 5 minut. Następnie wyławiamy cedzakiem i umieszczamy na talerzu.
  • Szare kluski najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką.
  • Boczek kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy na patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię z boczkiem. Całość smażymy do zarumienienia.
  • Gotowe kluski przełożyć na talerz i polać usmażoną z boczkiem cebulą.




Szare kluski
Szare kluski
Szare kluski




Szare kluski

Szare kluski, zwane także jako kluski ziemniaczane to bardzo smaczne kluseczki, które większość zapewne pamięta z czasów dzieciństwa. Pamiętam jak babcia w rodzinnym domu serwowała je na obiad, z dodatkiem podsmażonego boczku i cebulki. Mmm… do dziś pamiętam ich smak.

Podstawowym składnikiem szarych klusek są oczywiście ziemniaki. To bardzo popularne w naszym kraju warzywo, które bardzo chętnie wykorzystujemy do przygotowywania różnych dań i przekąsek. Z dodatkiem ziemniaków można przygotować także wiele smacznych sałatek jak chociażby sałatka z ziemniaków.

Szare kluski przygotowujemy z surowych, startych na tarce ziemniaków. Najlepiej wybrać ziemniaki bardziej mączyste, sypkie. Nie oznacza to jednak, że nie możemy użyć innego gatunku ziemniaków. Dodatkowo do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól oraz skrobię. Całość mieszamy, tworząc gęstą masę. A następnie przy użyciu łyżki odpowiednią porcję ciasta wrzucamy na wrzątek. Tak oto powstają pyszne kluski ziemniaczane. Jak sami widzicie, przepis na kluski szare jest naprawdę bardzo łatwy. Z pewnością po przygotowaniu ich kilka razy, przepis zostanie Wam w głowie na długo.

Kluski ziemniaczane można serwować na wiele sposobów, u mnie najczęściej podawane są z podsmażonym z cebulką boczkiem. Można także je serwować z cebulką i serem.