default-logo

Szakszuka z klopsikami

Pyszna wersja szakszuki według szefa kuchni restauracji Signature w Warszawie.

Tak podana jest bardzo treściwa, idealna na obiad.

Polecam gorąco do spróbowania.

Klopsiki w szakszuce.

Szakszuka z klopsikami

Szakszuka z klopsikami

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 puszki krojonych pomidorów po 400 g
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 4 jaja
  • 100 g sera feta
  • 2 – 3 strąki papryki marynowanej
  • 100 g oliwek czarnych

Pulpety:

  • 400 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 limonki
  • listki kolendry do posypania
  • olej do smażenia

Szakszuka z klopsikami

Przygotowanie dania:

Pulpety:

  • Mięso przełożyłam do miski, dodałam skórkę otartą z wcześniej wyparzonej limonki a także jajo, sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymieszałam dokładnie.
  • Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczałam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Przygotowanie szakszuki:

  • Posiekałam cebulę, czosnek i chili i podsmażyłam na patelni na oliwie.
  • Najlepiej użyć tutaj patelni która nadaje się do włożenia do piekarnika, będziemy bowiem zapiekać wszystko.
  • Dodałam na patelnie wszystkie przyprawy i smażyłam jeszcze 1 minutę.
  • Teraz dodałam pomidory i gotowałam jakieś 10 minut aż sos zgęstniał.
  • Teraz na patelnię do sosu pomidorowego powkładałam pulpety.
  • Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodałam pokrojoną paprykę, oliwki i w dołki wbiłam 4 jaja.
  • Połowę fety pokruszyłam na wierzch.
  • Zapiekałam jeszcze 5 – 8 minut w zależności od wielkości jajek.
  • Po zapieczeniu posypałam reszta fety i listkami kolendry.

Szakszuka z klopsikami

Smacznego.

Przepis od Wojciech Kilian.

„Podróże małe i duże”

Szakszuka z klopsikami
Rzeka Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*