default-logo

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

piątek, 1 października 2021

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Jak podaje Wikipedia styr fry to technika kulinarna polegająca na smażeniu w ruchu, smażeniu z intensywnym mieszaniem, smażeniu krótkim. 

Jest to jeden z charakterystycznych dla kuchni dalekowschodnich sposobów przyrządzania potraw smażonych.

U mnie dodatkowo w daniu dodałam serca gotowe i aby danie było styr fry najpierw je ugotowałam.

Niedoceniane i często omijane serca drobiowe w tym daniu wypadły znakomicie.

Polecam i zabieramy się do gotowania.

Styr fry z kaszą gryczaną.

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Składniki:

  • 450 g serc drobiowych z kurczaka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól morska
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki bulionu z gotowania serc

Styr fry:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduży por
  • 50 ml bulionu jw.
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • listki kolendry do posypania
  • 1 ogórek kiszony

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Przygotowanie serc:

  • Serca kurczakowe wymyłam, usunęłam błonki, włożyłam do garnka.
  • Zalałam bulionem, dodałam ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotowałam około 90 minut.
  • Potem odcedziłam, zachowując bulion do gotowania kaszy i 50 ml do styr fry.
  • Przestudzone serduszka można pokroić w plastry lub zostawić w całości.

Przygotowanie kaszy:

  • Na sicie płukałam kaszę pod bieżącą wodą 2 minuty.
  • Potem przesypałam ją do garnka, dodałam bulion z gotowania serc i gotowałam pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Kasza powinna być sypka.

Przygotowanie styr fry:

  • Cukinię i paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Posiekałam czosnek, posiekałam również po dokładnym umyciu całego pora.
  • Teraz smażyłam szybko tak jak nakazuje receptura czyli rozgrzałam na patelni oliwę, podsmażałam szybko – po minucie, po kolei pora, czosnek, paprykę, cukinię, wlałam bulion i dalej smażyłam dodając serca i na końcu kaszę.
  • Wyłożyłam na talerz posypałam listkami kolendry i pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Styr fry z kaszą i drobiowymi sercami
Na Rynku w Poznaniu
About the Author

Leave a Reply

*