default-logo

Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką

Zakupiłam steki ze strusia a ponieważ wiem że to pyszne, zdrowe, soczyste i delikatne mięso wiedziałam że obiad będzie znakomity.

Zamarynowałam steki w czosnku i do niego podałam karmelizowaną kolorową marchewkę.

Obiad wyszedł znakomity, polecam także i Wam.

Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką.

Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką


Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką



                   Składniki:

  • 4 steki ze strusia ok. 300 g


                   Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy grillowej


                    Sos jogurtowy:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny


                    Marchewki:

  • 500 g kolorowych marchewek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska 
  • pieprz biały


Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką


Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką

Najpierw zamarynowałam mięso czyli czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam musztardę, przyprawę grillową oraz oliwę, wymieszałam.

Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką z czosnkiem.

Odstawiałam do lodówki na 4 godziny, wyjęłam na godzinę przed smażeniem.

Marchewki umyłam i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypałam solą, skropiłam oliwą i octem balsamicznym, posypałam białym pieprzem.

Piekłam marchewki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut przykryte i 15 minut bez przykrycia.

Czosnek do sosu przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z jogurtem, majonezem, cukrem, obiema paprykami do smaku.

Na koniec dodałam starte na tarce ogórki, dodałam do sosu, wymieszałam, posoliłam i dodałam czarnego pieprzu.

Zamarynowane steki wyjęłam z marynaty, smażyłam na oleju najpierw 4 minuty, obróciłam i smażyłam 5 minut.

Zdjęłam z patelni i pozostawiłam pod przykryciem na 5 minut aby steki doszły.

Steki podałam z sosem jogurtowym i karmelizowaną kolorową marchewką.

Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką

Smacznego.

Przepis własny.

                                         „Podróże małe i duże”

Steki ze strusia marynowane w czosnku z sosem jogurtowym i karmelizowaną marchewką
Kowalik

Obserwowałam je w grudniu jak szalały przy śniadaniu.

About the Author

Leave a Reply

*