Steki z polędwicy wołowej
wtorek, 20 października 2015
Mamy dobrej jakości mięsiwo i co tu z niego zrobić?
No oczywiście że steki, pyszne, soczyste steki.
Można użyć oczywiście do innych dań ale czemu nie szybko i pysznie?
Zachęcam do smażenia steków.
Steki z polędwicy wołowej.
Składniki:
- 2 steki z polędwicy wołowej – ok. 280 g
- mieszanka przypraw ognista
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- olej do smażenia
Mięso oprószyłam pieprzem cytrynowym i mieszanką ognistą lekko dociskając przyprawy do mięsa.
Smażyłam steki na rozgrzanym oleju z obu stron – moje steki usmażyłam do stopnia medium.
Na patelni posoliłam steki niewielka ilością soli, nie sólcie mięsa wcześniej bo będzie twarde.
Stopnie wysmażenia steków znajdziecie tutaj [ klik ]
Podałam steki z kalafiorem z bułką tartą i ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Jeszcze letnie klimaty |