default-logo

Steki z kangura i fioletowe frytki

Szybki i przepyszny obiad, dlatego polecam i zamieszczam przepis.

Pewnie nie jeden czytelnik bloga zakupi mięso z kangura i nie będzie wiedział jak je przyrządzić, dlatego proponuję te oto steki.

Bardzo delikatne i soczyste mięso a do niego chrupiące frytki, idealny posiłek.

Jeśli jeszcze frytki są fioletowe to już prawdziwa magia.

Polecam gorąco.

Steki z kangura i fioletowe frytki.

Steki z kangura i fioletowe frytki


Steki z kangura i fioletowe frytki

                     Składniki:

  • 4 steki z kangura – 400 g
  • pierz kolorowy
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 750 g fioletowych ziemniaków
  • sól ziołowa

Steki z kangura i fioletowe frytki

Mięso umyłam i osuszyłam.

Natarłam każdy stek oliwą, posoliłam i oprószyłam kolorowym pieprzem.

Odstawiłam na 5 minut.

Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ósemki, blanszowałam we wrzącej wodzie 5 minut, po czym odcedziłam, osuszyłam, posypałam solą ziołową.

Frytki ułożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem.

Steki grillowałam z każdej strony po 3 minuty, po czym przełożyłam mięso na talerz, przykryłam drugim talerzem i pozostawiłam jeszcze mięso aby odpoczęło i doszło na 5 minut.

Podałam steki z frytkami i surówką z kalarepy.

Steki z kangura i fioletowe frytki

Smacznego.

Przepis autorski.

                                         „Podróże małe i duże”

Steki z kangura i fioletowe frytki
Filemon 

O kocie Filemonie, Bonifacym i wielu innych bohaterach bajek dowiecie się mnóstwa ciekawostek z Muzeum Kinematografii w Łodzi.

About the Author

Leave a Reply

*