default-logo

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami

wtorek, 29 listopada 2016

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami

Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka.

W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki?

Każdy przygotowuje je na swój jedyny i niepowtarzalny sposób aby były pyszne i soczyste. 

Ja uwielbiam medium czyli średnio krwiste a Wy usmażcie sobie tak jak lubicie.

Zapraszam do kuchni.

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami.

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami


Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami



                Składniki:

  • 2 steki z antrykotu po 250 g każdy
  • sól różowa himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

               Grzyby:

  • 300 g rydzów
  • sól morska
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz świeżo mielony

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami


Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami

Mięso umyłam i osuszyłam a potem lekko rozbiłam kostkami dłoni.

Natarłam steki olejem i grillowałam na gorącej patelni 3 razy po 2,5 minuty z każdej strony.

Po grillowaniu mięso odłożyłam na talerz, posoliłam i oprószyłam solą i pozwoliłam mu odpocząć przez 10 minut.

Jak mięso odpoczywało usmażyłam grzyby.

Najpierw je oczyściłam a potem podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym dodając na patelnię gałązki rozmarynu.

Grzyby smażyłam jakieś 8 – 10 minut.

Posoliłam i oprószyłam pieprzem.

Podałam steki z sałatą z pomidorami i jogurtem oraz ze smażonymi rydzami.

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami
Kolorowa jesień
About the Author

Leave a Reply

*