default-logo

Steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun

Steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun Pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Mój sprawdzony sposób na wykorzystanie steków z udźca wołowego to gotowanie ich do kruchości w gęstym lekko ostrym sosie. Danie bardzo prosto się robi, wystarczy kupić gotowe (na tackach) steki wołowe z udźca. Potrzebny też będzie sos ostrygowy (nie należy sugerować się nazwą, sos jest pyszny 😉 oraz imbir. Robiliśmy już na KS kilka przepisów z wykorzystaniem sosu ostrygowego, tak więc na pewno część z Was ma go w swoich zapasach lub wie gdzie można go kupić. Do mięsa świetnie pasować będzie surówka z młodej kapusty z czerwoną chili i kminem rzymskim. Z dodatków polecam gruby makaron ryżowy, ale jeśli chcecie ugotujcie po prostu młode ziemniaczki z wody i podajecie je z koperkiem 🙂 Jeśli zostanie Wam coś z obiadu na następny dzień, pokrójcie mięso na cienkie paski, dodajcie makaron ryżowy lub sojowy, świeżą, posiekaną kapustę oraz chili, wszystko podsmażcie aby otrzymać lekkie, przepyszne danie stir-fry! 0

7 4.71

Steki wołowe z udźca w sosie imbirowym z grzybami mun

  • Kuchnia chińska
  • Dania główne
  • Wołowina
  • Grzyby
sos ostrygowy
tabasco
imbir

Do dania wykorzystujemy cienko pokrojone steki z udźca wołowego. Możemy je przygotować nawet bez grzybów mun, z samym sosem. Do wołowiny polecam surówkę z kapusty z czerwoną papryczką chili.

Składniki

2 – 4 porcje
  • 400 g steków wołowych z udźca (4 maszynowo pokrojone cienkie plastry)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru (świeżego lub marynowanego)
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • kilka kropli sosu tabasco (lub szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 25 g grzybów mun suszonych*
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
Do podania:
  • surówka z kapusty z czerwoną chili
  • makaron ryżowy lub sojowy, ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • lub dla chętnych młode ziemniaki z wody

* można je dostać dość łatwo w sklepach spożywczych, supermarketach i delikatesach, np. takie lub takie.

Przygotowanie

  • Steki ocieplić w temperaturze pokojowej. Obtoczyć w oliwie. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem (z pokrywą) lub garnek z grubym dnem, w którym można podsmażać. Położyć steki i smażyć na większym ogniu (średnio dużym) przez 2 minuty następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  • Na patelnię dodać imbir i smażyć przez 15 sekund, dodać sos ostrygowy, sos tabasco, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, a po chwili wlać 2 szklanki gorącej wody. Po zagotowaniu sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony, w razie potrzeby dodać sól morską do smaku. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie 3 – 4 razy przewrócić mięso na drugą stronę.
  • Grzyby mun opłukać, następnie zalać chłodną wodą i odstawić do namoczenia na minimum 1/2 godziny.
  • Po podanym czasie gotowania mięsa, dodać do niego odsączone i odciśnięte z wody grzyby, wymieszać i zagotować. Dodać olej sezamowy i gotować pod przykryciem jeszcze przez około 45 minut lub do czasu aż mięso będzie kruche. Gdyby pod koniec duszenia ubyło wody, można dodać kilka łyżek dodatkowej wody.
  • Na koniec wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z patelni i wymieszać. Wlać do mięsa i wymieszać. Zagotować. Sos powinien być gęsty.
  • Wołowina w ciemnym sosie z imbirem i grzybami mun
  • Wołowina w ciemnym sosie z imbirem i grzybami mun
About the Author

Leave a Reply

*